Jelenlegi hely

Mit kezdjek az életemmel?

23 éves vagyok és most éppen az ágyamban fekszem, mint mindig. Sok lehetőség állt előttem az életben, sokan azt mondták, hogy tehetséges vagyok. Igazából talán azért, mert nagy dumás vagyok és jól kezelem az embereket, de most abban a helyzetben vagyok, hogy lassan döntenem kell, mit kezdjek az életemmel – de nem tudom, egyszerűen semmi nem érdekel. Miért van ez? Nem tudom, miért Öntől várok erre választ, de talán olyat mond, amit még nem hallottam…

Kedves Kérdező!

Nem szeretnék a következő lenni a kéretlen tanácsadók sorában. Levelét kicsit alibikeresésnek érzem, amivel felelősséget tol rám, hogy azután arra hivatkozhasson, hogy senki nem tud segíteni. Ezért nem javaslok semmit, de lenne néhány kérdésem.

-         Döntési helyzetben van? Van valami aktualitása annak, hogy ezen rágódik?

-         Kinek fontos, hogy mielőbb döntést hozzon?

-         Az ágy a legjobb hely erre?

-         Mások véleményére alapoz – de mit gondol saját magáról?

-         Mik az erősségei – saját véleménye alapján?

-         Mik azok a tevékenységek az életében, melyek közben jól érzi magát?

-         Mi az, ami kreativitást, alkotó örömet okoz?

Még sok, hasonló kérdést feltehetnék, amik nem feltétlenül vinnék előre. Általánosságban akkor vagyunk döntési helyzetben, ha saját magunk vagy környezetünk nyomására választanunk kell különböző lehetőségek közül. A döntés egy folyamat, melynek sok lépése lehet. A fenti kérdések segíthetnek a gondolkozásban. Akkor tudunk továbblépni, ha látjuk, miért és miben kell döntenünk.

Ha a döntés nehezen születik meg, érdemes segítséget kérni valaki olyantól, aki független a családtól, a környezetétől, esetleg a munkahelyétől. Sok esetben az is egy hosszú menet, amig valóban döntési helyzet áll elő, amikor már „csak” választani kell. Ha hosszú ideig álldogálunk egy vélt vagy valós döntési helyzetben, és semerre nem lépünk, akkor egy idő után már nem látjuk, merre is kellene mennünk. Segíthet egy barát, egy ismerős, vagy egy pszichológus.

Üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.