Jelenlegi hely

Külföldi évek után hazai iskolában

Van egy 11 éves kislányom. Spanyolországban élünk jelenleg egy éve, előtte Angliában éltünk 5 évet, ott kezdte az iskolát. Nagyon talpraesett és gyorsan barátkozik. Most szeretnénk hazaköltözni Magyarországra. A baj az, hogy itthon nem fogadják el a kinti tanulmányokat, és egy évvel lentebbről kell folytatni az iskolát - negyedikes lenne, két évvel fiatalabb gyerekekkel járna (Spanyolországban hatodikos lenne). Érzem, hogy nagyon nem lenne jó hatással rá. Ön szerint nagyon megviselné ez, amúgy is sokkal érettebb a korához képest?! Nagyon aggódom miatta, hallani sem akar róla! Mint anya, a legjobbat szeretném neki...

Kedves Kinga!

Meg lehetne próbálni, hogy lánya magántanulóként különbözeti vizsgát tegyen 2 év anyagából. Ez elsősorban a közismereti tárgyakból lenne nehéz (magyar nyelv és irodalom, történelem (abból legfeljebb 1 év anyaga kell), földrajz (a szemlélete kicsit más), és olyan idegen nyelv, amit tanítanak a választott iskolában. (Sajnos a spanyolt ritkán tanítják általános iskolában, de biztosan nem lehetetlen ilyen iskolát találni.)

A következő tanévtől, tehát 2019. szeptemberétől megszűnik a magántanulói jogviszony, de augusztus 31-ig még az iskolaigazgatók bírálják el a magántanulói kérelmeket.

A továbbiakban lehet egyéni tanrendet kérni, ennek a szabályairól itt olvashat:

https://eduline.hu/kozoktatas/20190809_magantanuloi_jogviszony_egyeni_munkarend_tajekoztato

Valóban nehéz lehet lányának 2 évvel fiatalabbakkal együtt járni, egészen más korosztály. Nem csoda, ha idegenkedik tőle.

Ha sikerülne magántanulói jogviszonyt szerezni, vagy egyéni tanrendet kérni, akkor lehet kérelmezni, hogy a korosztályának megfelelő osztályban vendéghallgató lehessen addig, amíg le nem teszi a különbözeti vizsgákat 2 év anyagából. Ez alatt azonban kialakíthat megfelelő társas kapcsolatokat a korosztályával, és a rendszeres óralátogatás segíthet, hogy a lemaradása ne nőjön.

Ez a megoldás nagy feladatokat róna kislányára, lehetséges, hogy külön tanárra is szükség lesz. Ha eddig jól megtanult tanulni, akkor gyorsan fog haladni.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.