Jelenlegi hely

Kislányomat kihasználja a barátnője

Lányom 10 éves, és van egy újdonsült barátnője, egyben osztálytársnője is. A baj, hogy még iskola után is, mikor hazajön, egyfolytában hívogatja messengeren. Ha nem veszi fel neki a lányom, akkor trágár szavakat írogat neki, ha beszélgetnek is, a kislány csak saját magával foglalkozik, ami nem nevezhető beszélgetésnek, és többnyire arra használja ki a lányomat, hogy elkérje a házi feladatot. Nem tudom, mit csináljak, lányomnak próbálom magyarázni, hogy ez nem helyes, de azt sem szeretném, hogy az iskolában valamilyen hátrány szenvedjen el, valamilen arany középutat szeretnék találni, ezért kérem a tanácsukat.

Kedves Erzsébet!

Lánya abban az időszakban van, amikor nagyon fontos a kortársakhoz, és főleg az azonos neműekhez való kötődése, barátsága, amit általában egy fontos kortárscsoporthoz tartozás is befolyásol. Ahhoz, hogy lányával őszintén tudjon beszélgetni erről a kapcsolatról, érdemes megismerni az osztályt, a benne levő kisebb-nagyobb csoportokat, és hogy ebben hol van a lánya, illetve ez a másik lány. Sok esetben azért engednek meg ilyen helyzeteket a gyerekek a másik gyereknek, mert valamiért mégis megéri nekik, valamiért mégis profitál ebből a kapcsolatból. Elképzelhető, hogy olyan pozícióban van a másik lány, hogy a vele való barátság sokat megér a lányának, vagy a vele való rossz kapcsolat rosszabb lenne.

Ennek ellenére természetes a félelme, hogy lányát kihasználják. Ebben az időszakban mégis ezeken mennek át a gyerekek, mindenféle jellegű barátságot ki tudnak próbálni, és pusztán az észérvekkel nem lehet igazán hatni rájuk. Sokkal hatékonyabb lehet, ha elmeséli saját tapasztalatát, milyen volt gyerekként, milyen kapcsolat volt, ami megérte, és amiből közben kilépett. Az is fontos lehet, hogy lányának milyen élmény, milyen érzés, mikor felhívja a barátnő, mikor nem veszi fel, és csúnyán beszél, mikor a házi feladatot kéri csak, stb. Ha mesélhet a saját megéléséről, akkor sokkal könnyebb rávilágítani, hogy nem kell feltétlenül így lennie. Vagy legalábbis mérlegelhet, hogy megéri-e neki, jó-e neki így barátságban lennie.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.