Jelenlegi hely

Kalandokra vágyom, nem éltem még ki magam

22 éves fiú vagyok, és az alábbi párkapcsolati problémával fordulok Önhöz: barátnőmmel egy kicsit kevesebb, mint 4 éve vagyunk együtt. Előre is leszögezném, hogy barátnőmet nagyon szeretem, őszintén, tisztelem, sosem bántottam meg, jó kapcsolatunk van. De van egy olyan problémám, hogy nagyjából egy-másfél éve már más hölgyek iránt is erősen kezdek érdeklődni szexuális téren. Nekem a barátnőm volt a legelső minden szexuális téren és azóta sem csaltam meg soha, senki mással nem létesítettem semmilyen szexuális kapcsolatot életem során. Az érzés bennem egyre erősebb... Kalandokra vágyom, egyértelműen nem éltem még ki magam, de őszintén úgy érzem, hogy nem lennék képes szakítani, mert egyébként nagyon jó a kapcsolatunk, minden rendben van, csak borzasztó
erős a szexuális vágyódás más lányok iránt. Nem más lány szerelmére vágyom, csak szexuális együttlétre és annyi. Úgy érzem, most vagyok fiatal, most kell megtapasztalnom dolgokat, de ezért szakítani semmiképpen nem szeretnék, nem hiszem, hogy találnék ilyen lányt, s bár fiatalok vagyunk még, de szerintem ő lehet a bizonyos "nagy Ő", tiszta szívből szeretem. Tudom, hogyha ezért (vagy bármilyen más okból) szakítanék vele, összetörném a szívét, s tudom, hogyha fordított helyzetben tenné ezt velem, mennyire borzasztóan esne, képtelen lennék szakítani vele, inkább szenvednék évekig. Próbáltam vele kiélni magam, ki akartam próbálni új dolgokat vele, beszélni vele, de mindig visszatérünk ugynaoda, nem vevő sok dologra. Eddig úgy voltam vele, hogy majd csak lesz valami, majd elmúlik, de csak egyre erősebb az érzés. Tanácsot szeretnék kérni ezzel kapcsolatban, mitévő legyek?

Kedves Fiatalember!

Köszönöm, hogy ennyire őszinte volt a levelében. Természetes, hogy ebben az életkorban vágyódik a kalandokra, szeretne más szexuális élményeket szerezni, más nőkkel kapcsolatba kerülni. A korai elköteleződés megnehezíti ezeknek a tapasztalatoknak a megszerzését. Ugyanakkor barátnője ellenáll a szexuális repertoárjuk bővítésének, ettől a nemi életük egyhangú, unalmassá válhat.  Sok oka lehet barátnője ellenállásának, ennek kibontása talán nem tartozik most ide.

Talán nem reménytelen, hogy a kapcsolatukon belül kezdődjön el valamilyen változás. Meg lehetne próbálni kedvet csinálni az újdonságokhoz. Lehet együtt romantikus, esetleg szexről szóló filmeket nézni. (Pl. Amit még mindig tudni akarsz a szexről). Érdemes beszerezni a Káma Szutra szépen illusztrált példányát, és együtt nézegetni a képeket. További lehetőség a párterápia, mely elsősorban a szexproblémákra koncentrál. Segíthet feltárni az akadályokat, amik nehezítik barátnője számára, hogy Önnel, akit szeret, nyitottabb legyen. Ha mindez nem segített, akkor érdemes a szakításon gondolkozni. Lehet szüneteltetni egy kapcsolatot, ha ez belefér mindkettőjüknek. Azt mindenesetre figyelembe kell vennie, hogy a „tapasztalatok megszerzése” után még inkább hiányolná a változatosságot a kapcsolatukból.

Spontán változásokra kevés az esély. Az ilyen probléma nem múlik el magától, a „majdcsak lesz valahogy” jelenthet beletörődést, lemondást, szemrehányásokat, kiábrándulást. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share