Jelenlegi hely

Hogyan tudok segíteni a lányomnak?

Főiskolás lányom kollégiumban él egy tőlünk távoli városban, az utóbbi időben rengeteget fogyott, előfordult, hogy elájult, bőrpanaszai vannak. Visszagondolva, azóta jelentek meg fenti problémák, mióta jelenlegi barátjával együtt vannak. Megismertem a fiút, akinek alvászavarai és egyéb pszichés problémái vannak. Előfordult, hogy véletlenül meghallottam a telefonbeszélgetésüket, mely során lányom elsírta magát. (Kellemetlen volt, úgy éreztem, hogy semmi közöm hozzá, ezért nem említettem, hogy véletlenül meghallottam, de borzasztóan bántott). Innentől kezdve jobban odafigyeltem a viselkedésükre és úgy látom, hogy az én okos, talpraesett lányom meghunyászkodik, meg akar felelni a párjának. Elmondtam a véleményemet, tapasztalataimat a hasonló típusú emberekkel kapcsolatosan, de persze szerinte nincs igazam, a fiú szereti őt stb. Sajnos azt kell látnom, hogy tovább fogyott, (már-már anorexiás) keveset eszik, velem tartózkodó, fáradt, fásult, eltűnt a fény a szeméből. Nem szeretném, ha egészségi állapota romlana, ugyanis az utóbbi időben
gyakrabban megfázik, hólyaghuruttal is küzdött, ami nemcsak a hideg időjárásnak, hanem a legyengült immunrendszerének is köszönhető. Mit tehetek? Hogyan tudok segíteni neki?

Kedves „Aggódó Anya”!

Megértem aggodalmait, a jelek valóban arról árulkodnak, hogy leánya kibillent az egyensúlyából. Nehéz lenne megmondani, hogy mi volt előbb, a fizikai legyengülés vagy a lelki tünetek. Valószínű, hogy kölcsönösen erősítették egymást. A meghunyászkodó viselkedés, megfelelni akarás, sírás sokféle kapcsolatban, és a kapcsolatok sokféle szakaszában előfordulhat, és bármennyire aggódunk a gyerekünkért, ezzel nem sokat tehetünk. A példabeszédek, a beavatkozás csak eltávolíthatják tőlünk a gyerekünket, ezekre sajnos saját magának kell rájönnie.

Valamennyi lehetőség az egészségügyi helyzet kezelésében mutatkozhat. A gyakori betegségek, legyengült szervezet, jelentős fogyás talán a lányának is gondot okoz, esetleg ezen a szálon lehet elindulni. Kicsit bonyolultabb így a lelki problémákig eljutni, de a testi betegségek gyógyítása, a jobb közérzet javíthat valamit ezeken is. Bármennyire ismerjük, vagy ismerni véljük is e betegségek, tünetek lelki okait, a testi betegséget akkor is kezelni kell. Ha lánya visszaszerzi az egészségét, talán könnyebben szembenéz lelki problémáival is. Első lépésként a háziorvos is segíthet, kivizsgálással, jó szóval, a tünetek súlyosságának értékelésével. Ha picit javult a helyzet, akkor esetleg – óvatosan – javasolhatja lányának, hogy keresse pszichológus segítségét, nem elsősorban a párkapcsolati problémáiban, hanem abban, hogy fáradt, könnyen megbetegszik. A főiskolákon sok esetben működik pszichológus, ha nincs, akkor talán kortárs segítő is elindíthatja a javulásban. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.