Jelenlegi hely

Hogyan tudnám kezelni a dühömet?

Azt szeretném kérdezni, hogyan tudnám kezelni a dühömet? Az utóbbi időben minden apró dolgon kiakadok Ilyenkor magamból kikelve ordítok és csapkodok, amit a környezetem egyre nehezebben visel. Legutóbb az idegesített fel, hogy az ajtó résnyire nyitva maradt - tudom,hogy ez jelentéktelen dolog, de mégse bírtam ki, hogy ne kiabáljak. Ezenkívül azt vettem észre, hogy egyre jobban utálom az embereket, és ha egyedül lennék a Földön, akkor is boldog lennék.
Mitől lehet ez? Ön szerint ajánlott lenne beszélnem erről szakemberrel is?

Kedves Kérdező!

Az említett indulatkitöréseknek olyan oka van, amivel érdemes mélyebben foglalkozni.

Mások heves elutasításának az oka mindig magunkban is keresendő. Érdemes eltöprengeni azon, pontosan mi az, ami elfogadhatatlan és gyűlöletes a többi emberben? Lehet, hogy érdekembereknek látja őket, vagy túlságosan kényelmesnek például. Ha ez így van, és heves indulatokat vált ki Önből mások viselkedése, akkor tegye fel magának is a kérdést, az érdekemberekkel, a lustasággal vagy az önzéssel milyen találkozása volt korábban? Mivel kapcsolatban volt rossz tapasztalata? Sikeresen oldotta meg ezekkel az emberekkel kialakult konfliktusait? Ha nem, akkor milyen változásra van szükség ahhoz, hogy legközelebb mindez ne ugyanígy történjen?

Tapasztalatom szerint a harag és a düh valódi okának felkutatása hatékony segítség az indulatkitörések kezelésében. Ha képes vagyok megfogalmazni, mi tesz békétlenné valójában, a harag feloldódik és hozzáférek ahhoz a problémához, amit a haragom, a nyugtalanságom jelez számomra, és amely önismereti munkát igényel.

A válaszok megtalálásában az indulatkezelési terápia rendkívül hasznos lehet!

Üdvözlettel:

E. Tóbiás Sára

 

pszichológus
Share