Jelenlegi hely

Hogyan nyerjek több türelmet?

Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy a 8 éves lányom kicsit visszamaradott vagy nem is tudom... Tehát egyszerűen kiborít, elvesztem az önuralmam, fölidegesít és vitatkozom vele, megbántom, pedig nagyon szeretem és tudom, hogy nagyobb, több türelemre volna szükség, és ezáltal ő úgy érezheti, nem szeretem... Mindig ellentmond, mindennek az ellenkezőjét csinálja. és úgy érzem, én is megbuktam, mint szülő, hiszen folyamatosan lelki fájdalmat okozok neki... Kérem, segítsen, hogy ez változhasson. Mit tegyek, hogyan segítsek magunknak, hogyan nyerjek több türelmet?

Kedves Laurent!

Úgy látom, hogy nehézsége már egy ideje fennálló helyzetnek a következménye. Nehéz az olvasott információkból kibogozni, hogy mi lehetett először, és mi mivel járt, pedig ez biztosan nagy segítség lenne. Mert egyszercsak türelem nem terem. Valahogy meg kellene érteni, hogy mi is történik. Az Ön részéről látom, hogy fáradtság, kétségbeesés, bűntudat, és még egy jó pár negatív érzés jelen van, ami nehezíti, hogy felszabadultan, indulatok nélkül beszéljen lányával. Lehet, hogy érdemes lenne segítséget kérnie, hogy megértsék, hogyan jutott odáig, hogy megkérdőjelezze jó szülőségét. Mert amint lánya érezni fogja, illetve hallani is az Ön szájából, hogy szereti őt, és jót akar neki, még akkor is, amikor valami kellemetlent kell csinálni, vagy korlátozva van, akkor ő is jobban meg fogja mutatni magát. Most olyan, mintha elbeszélnének egymás mellett. Ha van rá mód, töltsenek időt olyan helyzetben, ahol nem a tanulás, a megfelelés, a szófogadás a lényeg, hanem együtt tudnak lenni, őszintén beszélni, vagy csak időt együtt tölteni, hogy kiderüljön, miért is ellenálló.

A visszamaradottságot nem értettem, hogy mire érti, így arra a részére nem tudok reagálni. De ha bármiben is nehézsége van, vagy tényleg le van maradva, akkor még inkább szüksége van neki is a megerősítésre, biztatásra azokon a területeken, ahol ügyes, ahol sikerélménye van, ahol egyedi. Ehhez viszont kell az a része, hogy Ön is nyugodtabb legyen, álljon maga mögött egy támasz, akár egy pszichológus, hogy kiegyensúlyozottabb legyen, jobban érezze magát. A kettő együtt tud csak alakulni.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share