Jelenlegi hely

Hogyan éljem túl, hogy 16 évesen elhagyott a szerelmem?

Hogyan éljem azt túl, hogy 16 évesen elhagyott három év után a szerelmem? Nagyon sok fájdalmat okozott, meg is csalt többször. Én viszont mindennél jobban szerettem őt, és úgy érzem,
ő is engem. Nem bírom elviselni a lezáratlan ügyeket, azt, hogy nem kapom meg tőle a tisztességes szemtől szembe való szétválást ennyi idő után. Szerelmes vagyok belé, nem tudom elképzelni az életemet nélküle, még a sok vita ellenére sem. Úgy érzem, mellette a helyem. Többször előfordult, hogy elhagyott engem, aztán hosszú hónapokon át könyörgött, hogy
visszafogadjam. Hogy tudnám feldolgozni a hiányát? Nem szeretni többé?

Kedves Kédező!

Ha jól értem, akkor 13 éves korában kezdődött a kapcsolatuk, ő lehetett az első, a „nagy Ő”. Ritka az ilyen hosszú kapcsolat ebben az életkorban. Az elköteleződés még nem jellemzi a tizenévesek kapcsolatait. Talán párja is így van ezzel. Szereti Önt, hiszen többször is visszakönyörögte magát, de elköteleződni, hűségesnek lenni még nem tud Önhöz. Talán az a baj, hogy túl fiatalon találkoztak, még nem szereztek tapasztalatokat másokkal, nem tudják, miről maradnak le, ha nem próbálnak másokkal is lenni. Lehet, hogy ő az igazi, csak még nem jött el az idő az igazi kapcsolatra. Lehet, hogy néhány év múlva, több tapasztalattal és csalódással a hátuk mögött majd újra egymás mellett kötnek ki.

Ha nem hagyta volna el a szerelme, akkor is azt javasolnám, hogy tartsanak szünetet a kapcsolatukban, felmentve egymást a hűség megkötése alól. Ha vissza akarna jönni a párja, akkor próbáljon meg szünetet tartani. Önnek is látnia kell, mit ér mások szemében, mennyire érdekel másokat, „mi az értéke” mások szemében. Ettől jobban tudja majd értékelni saját magát, és látni fogja, hogy nem kell senkire sem várnia. Nem kell azt várnia magától, hogy egyik napról a másikra elmúlik a szerelem. Lehet, hogy soha nem múlik el. Ha kicsit elengedi, és magát is „szabadságolja” a kapcsolatból, akkor jobban fogja látni, hogy mi nem működött Önök között.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.