Jelenlegi hely

Fontos éreznem, hogy szeretnek

Azért fordulok Önhöz, mert teljesen tanácstalan vagyok és teljesen szétszedi már a lelkemet ez helyzet, amiben élek. 20 éve vagyok házas, és eljött az a pillanat, hogy az érzéseim elmúltak,
ami természetesen mindkettőnk hibája. Voltak szép pillanatok, de minden már a megszokás ragaszkodásáról szólt. Én ezt el is mondtam a férjemnek, hogy elmúltak az érzések, talán azért
is, mert nem kaptam meg azt az odafigyelést, amit igazán szerettem volna... Ő azt mondja, szeret, de ezt nem érzem már... És ami miatt lelkiismeret-furdalásom van, az az, hogy van valaki,  akinek a szíve megérintette az enyémet, kialakult egy érzés, amit nem tudok elengedni, bármennyire lököm el magamtól, nem megy. És ő nem hagyja, küzd azért, hogy szerethessen, hogy boldoggá tegyen... Nem tudom, mit tegyek, és hogy közöljem a férjemmel, hogy van valaki, akinek a szíve megéríntette a szívemet. Úgy közölni valamit, hogy ne bántsam meg és megértse azt, hogy nekem fontos az, hogy érezzem, hogy fontos vagyok és szeretnek... Nehéz így ezzel együtt élni, hogy nem tudom, hogy közöljem, szétszedi a lelkem teljesen!

Kedves Reménycsillag!

Ha jól értem a levelét, akkor nem abban kér tanácsot, hogy ellenálljon-e a vonzásnak, és elfogadja-e ezt az új érzést, amit egy új kapcsolat ébresztett Önben, vagy küzdjön ellene. Úgy tűnik, hogy a döntés megszületett Önben, csak abban tanácstalan, hogyan adja ezt férje tudtára úgy, hogy ne bántsa meg. Mielőtt megtenné ezt a lépést, egy dolgot érdemes lenne végiggondolnia. Véget ért-e a férjével való kapcsolata? Ha új párja holnap lelépne, nem bánná-e meg döntését?

A két dolgot (elfogadni az újat, befejezni a régit) mindenképpen érdemes külön kezelni. Ne azért búcsúzzon el a férjétől, mert felbukkant valaki más, hanem ha vége van, akkor le kell zárni. Nehéz helyzetben van, mert összecsúszott a két történet, így nehéz szétválasztania érzéseit. Ha beszél a férjével, akkor utaljon korábbi beszélgetéseikre, amikor jelezte neki, hogy mi hiányzik a kapcsolatukból. Mondja el, hogy régóta vágyik több figyelemre, több érzelemre, és ezt akarja most megadni valaki Önnek, akitől nem kell kérnie. Hangsúlyozza ki a szép pillanatokat, éveket, mindazt a sok dolgot, ami összekötötte, összeköti Önöket, azokat a tulajdonságokat, amiket tisztel, becsül, szeret a férjében. Fontos, hogy ne értékelje le az elmúlt időszakot, hiszen valamiért megszerette őt, és sok éven át kitartott mellette. Buda Béla, híres pszichiáter szerint a szakítás, válás megnyithatja a személyiségfejlődés útját, mindkét fél továbbmehet.

Ugyanakkor azt is érdemes meggondolni, hogy nem lehet-e változtatni a kapcsolatukon. Az elhagyás veszélye talán felébreszti férje motivációit arra, hogy tegyen valamit a kapcsolatukért. Lehet, hogy érdemes ennek is adni egy esélyt. Közös programok, utazás lehetőséget adnak, hogy ismét elmélyülhessen a kapcsolatuk. Szükség esetén igénybe vehetnek párterápiát is.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.