Jelenlegi hely

A férjem beleszeretett egy másik nőbe

Én 49 vagyok, a férjem 55, a szerető 69. Mindenki által példás, irigyelt családi életünk volt, gyermekeink 30 és 26 évesek. Soha nem voltak veszekedések, nagyon jó kapcsolatunk volt anyóssal, apóssal. Mint kiderült, a férjem kb. 12 éve csal különböző nőkkel, de most ebbe az asszonyba beleszeretett. Látom, hogy komoly lelki válságban van. 2001 óta vannak potenciaproblémái, azóta a szex szinte csakis az urológus által felírt tablettákkal működik. A férjem azt hozta fel indoknak, hogy nagyon elhíztam, ezért kezdett el más nők után járni - bár az egyik szeretője jóval súlyosabb volt, mint én annak idején. Valamennyi asszony jóval idősebb volt nála. Most ott tartunk, hogy egy hét alatt eldönti, melyikünket választja. É nagyon szeretem a férjem, nem is tudom nélküle az életemet elképzelni. 32 éve arra esküdtem, hogy holtomiglan-holtáiglan, én ehhez mindig is tartottam magamat. Nekem ő volt az egyetlen férfi az életemben. Kérem adjon tanácsot, mit tegyek? Nagyon kétségbe vagyok esve.

Kedves Edebede!

Nagyon nehéz teher, amit most visel. Sokszor a várakozás terhe nehezebb, mint magával a helyzettel történő szembesülés, ami levelem megérkezéséig lehet, hogy már meg is történik. Nem ír arról, hogy az évek óta tartó megcsalásokról Ön tudott-e, vagy minden egyszerre zuhant teherként Önre, de az érezhető, hogy minden áron a kapcsolat megtartásáért küzdene. Viszont egy kapcsolathoz két ember kell, és ha a férje nem szeretné folytatni a kapcsolatot, akkor nem tud mit tenni. Hosszú önismereti munka vezethet odáig, hogy megértse, hogy jutott idáig a kapcsolatuk. Ha a férje is a folytatás mellett dönt, akkor ez egy közös munka lehet, amiben a párterápia nagyon sokat tud segíteni. Mindettől függetlenül szomorúan olvastam, hogy sokévnyi megalázó megjegyzés, folyamatos megcsalás mellett élte az életét, és nem derül ki számomra, hogy az egykori esküjén kívül mi motiválja a kapcsolat megtartását, folytatását, már amennyiben ezt kapcsolatnak lehet nevezni.
Érdemes lehet átgondolni, hogy valójában mire vágyik, még bőven élete virágában a további évtizedeit hogyan szeretné leélni, és ebben hogyan tud/nem tud partner lenni a férje.

Sok erőt kívánok Önnek,

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.