Jelenlegi hely

Elégedetlen önmagával, vagdossa a csuklóját

A gyermekem 20 éves lány. Elégedetlen önmagával, vagdossa a csuklóját (amit sajnos mástól is hallok, a mai fiatalok állítólag ezt csinálják), folyamatosan kedvetlen, semmit nem akar csinálni, utálja az embereket. Hogyan lehetne ebből a helyzetből kihozni?

Kedves Édesanya!

Az tény, hogy a fiatalok sok mindent eltanulhatnak egymástól, és bizonyos tünetek divatossá tudnak válni egy adott közösségben. Mégsem általánosítanék ennyire a vagdosással, azaz a falcolással kapcsolatban. Ez egy elég erős tünet, amire mindenféleképpen reagálni kell. Nehéz egy ennyi idős gyermekkel, mert már nagykorú, így a beszélgetés vagy a megoldás közös keresése jön csak szóba. Ha esetleg van, akitől könnyebben elfogad ilyen javaslatot, hogy keressenek akár együtt segítséget, akkor lehet, hogy hasznosabb a háttérből segíteni őt, biztosítva, hogy számíthat Önre is, megérti, és ott van, ha épp nyitott rá.

A vagdosás általában valamilyen belső, lelki nagy fájdalomnak a kivetülése, amit a testi fájdalommal tesz kezelhetővé, hiszen az sokkal érthetőbb, sokkal könnyebben kezelhető, mint egy lelki elakadás. A probléma javulásához ezzel a lelki gubanccal kell megbirkozni, amiben biztosan benne van az elégedetlensége, önértékelési nehézsége, negatív hangulata, stb. Ebben személyesen lenne érdemes támogató szakembert felkeresni, és komolyan venni, elhinni, megérteni lánya nehézségét, hogy legyen bizalma megnyílni és segítséget elfogadni.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.