Jelenlegi hely

"Egyszerre több nővel kavar"

Na szóval arról van szó, hogy van egy férfi, akit nagyon szeretek. És eddig nincs semmi baj, viszont az a baj, hogy nagyon nagy a korkülönbség köztünk, ami igazából engem nem zavar stb. De a másik dolog az, ami igazán aggaszt, és ami miatt bizonytalan vagyok. Ugyanis hiába szeretem őt, ő az a fajta, aki egyszerre több nővel kavar. És ez engem nagyom bánt, de nem tudok semmit se csinálni. Ő azt mondja, nem olyan mint a többi, és ő kedvel, de nem tudom, hogy ezt mennyire gondolja komolyan, mert amikor volt hogy eltűntem egy veszekedés után egy kis időre, és akkor aggódott meg mondta, hogy fontos vagyok neki, meg amikor vele vagyok, akkor is érzem, hogy kedvel. Viszont amikor nem vagyok vele, akkor mindig elfog a szomorúság, mert eszembe jut ilyenkor, hogy még egy csomó nővel együtt van. És mindig azt gondolom, hogy éppen valakivel van, akit úgy kedvel, mint engem, vagy jobban. És ilyenkor mindig azt érzem, hogy neki nem számit, és nem kedvel egyáltalán. Hiába mondja azt, hogy neki számít, és nem olyan, mint a többi, egyszerűen nem tudom elhinni. Nagyon fáj nekem, hogy mással is kapcsolata van. Igaz, mem járunk, de úgy viselkedünk, mintha igen. Egyszerűen nagyon fáj és nem tudom, hogy mit csináljak, mert nem akarom elengedni, mert az még jobban fájna. De az a tudat, hogy lehet, hogy mással van, nagyon rossz. Nem tudom, hogy mit csináljak. Én csak azt szeretném, hogy ne legyen mellettem több nővel kapcsolata és csak velem legyen. De ez valószínűleg lehetetlen. És nem tudom, hogy meddig bírom. Ön szerint mi kenne a helyes döntés? Mit csináljak, hogy ne fájjon? Hogy tudnám túltenni magam ezen?

Kedves Kérdező!

Bármelyik utat választja, mindenképpen fájni fog. Ha megtartja, akkor fáj, hogy mással (is) van, ha elengedi, akkor fáj, hogy nincs vele. Talán nem is a fájdalom mértéke lehet döntő, inkább az, hogy meddig tart.

Ha kitart a férfi mellett, aki hol szereti, hol nem, ez kiszámíthatatlan, nehezen lehet bejósolni, hogy mi történik majd. Ezt a pszichológiában intermittens megerősítésnek hívják. Ilyenkor a kísérleti állatnak össze-vissza jelzéseket adnak, aki nem tud egy helyes viselkedést kialakítani annak érdekében, hogy mindig jutalmat kapjon, mert ugyanazért a viselkedésért hol jutalmat, hol büntetést kap. A tapasztalatok szerint az ilyen megerősítés nagyon erős kötődést, függést alakít ki, mert a jutalmazott/büntetett személy abban reménykedik, hogy egyszer majd rájön, miért mi jár. Az ilyen kapcsolat nagyon romboló arra a félre nézve, aki a megerősítéseket várja, személyiségfejlődése elakadhat.

Ha elengedi a férfit, akkor nagyon fog hiányozni mindaz a jó és szép, amit kapott tőle, és hosszabb távon elmosódnak majd a rossz emlékek és a jók egyre jobbnak tűnnek. Ugyanakkor kiszabadul a kiismerhetetlen megerősítés rendszeréből, de sokszor visszavágyik majd, esetleg vissza is tér. Ha megpróbál nem visszatérni, új utakat keres, akkor egy idő után valóban kiszabadulhat.

Lehet egy harmadik út is, amikor elfogadja mindazt a jót, amit kaphat ebben a kapcsolatban, és tudomásul veszi, hogy ez a kapcsolat nem teljes. Ha nem akarja tulajdonként kezelni a férfit, ha nem akarja magához kötni, akkor akár még nőhet is az együtt töltött idő mennyisége.

Ha elfogadja azt, ami jó, akár kezdhet mellette Ön is egy másik kapcsolatot, ami más dolgokat ad.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.