Jelenlegi hely

Bölcsődei beszoktatás és szorongás

2 éves kisfiamon ismeretlen - és újabban ismert helyeken is - szorongásos pánik jelei mutatkoznak. Remeg, kapkodja a levegőt, keresi a kijáratot, sír és haza akar menni. Nem tudunk már rokonokhoz sem menni. Nemrég kezdtük a bölcsődei beszoktatást, mert vissza kellene mennem dolgozni. Bár azelőtt sem tudtuk már vinni sehova. Tanácsot szeretnék kérni, kivegyük a bölcsődéből vagy folytassuk? Hogyan tudok neki segíteni ennek a leküzdésében? Gyermekpszochológussal már felvettük a kapcsolatot, de csak sokára tud fogadni.

Kedves Evelin!

A szorongásos tünetek megjelenése lehet összefüggésben a bölcsödei beszoktatással. Elképzelhető, hogy ő még nem érett meg rá, és jobban igényli az Ön/Önök jelenlétét, mint arra számítottak. Ennek ellenére nem feltétlenül a bölcsödei beszoktatás megszakítása a megfelelő lépés. Először próbálják meg minél több helyen és helyzetben a biztonságot megteremteni számára. Ha van lehetőség, akkor most kevésbé járjanak új helyzetekbe, helyszínekre, mert vélhetően arra számít, hogy az elválás veszélye fenyegeti, mint a bölcsődében. Érdemes jó előre mindenről beszélni vele, biztosítani, hogy együtt maradnak, vagy megkérdezni, mire lenne szüksége ahhoz, hogy biztos legyen abban, hogy vele marad. Ez persze akkor működik, ha az ellenkező esetben, az elválásnál is minden tisztázott, nyílt, és számíthat rá, hogy az elválás következik. Lehet ez mesén, játékon keresztül, vagy nyíltan (is) beszélgetve, de mindenképpen többször, sokszor az esemény előtt. Akár azt is bele lehet venni egy ilyen történetbe, hogy a kisfiú nagyon fél, és tart attól, hogy az anyukája örökre elment, de mindig megérkezik, amikor megígérte, és addig is az ottani felnőttek vigyáznak rá, és figyelnek rá. Az ilyen mesélések, játékok jó terepet adnak arra is, hogy kisfia megnyíljon, és kiderüljön, tényleg ez a szorongás áll-e a háttérben, vagy valami más.

Nem írta, hogy maga a beszoktatás hogyan alakul. Amennyiben nehezebb, akkor hagyjanak több időt rá, mint a protokoll szerinti egy hét, vagy 1-2 nap. Ki kell alakítania azt a biztonságos, kiszámítható közeget, amelyben nyugodtabban ott tud maradni, és tudja, hogy kihez kell fordulnia, ha szüksége van valamire. Valószínűleg az ottani biztonságérzetével együtt a tágabb környezetben megélt biztonságérzete is változni fog.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share