Jelenlegi hely

Bánt, hogy nem mutattam ki az érzelmeimet

Bence vagyok, 20 éves. Elég rosszul állok az életben, szüleim válófélben vannak, apámmal élek borzasztó körülmények között, a házban kupi van (pokháló, penész, büdös van, és káosz). Apám sajnos nagyon lusta, ételt csak akkor hoz, ha szólok, mert ő mindent elfelejt, de közben van egy nője, akinek sose felejt el semmit se, ráadásul úgy, hogy beszállok a rezsibe (40000 Ft). Nem volt még párkapcsolatom se. Bevallom, szűz vagyok, szégyellem. Nem merek senki szemébe nézni, csak a szeretteimébe tudok, nők terén totál nulla önbizalmam van, állandóan izgulok, félek, mi lessz. Túl gyengének érzem magam, nem megy az ismerkedés se, ezért nincsenek barátaim, hiába vagyok pasiból.
Nem tudom, számít-e, a nagymamámat 13 éves koromban elvesztettem, de nem gyászoltam, nem mutattam érzelmet, ez bánt mostanság, hogy nem mutattam ki az érzelmeimet.

Kedves Bence!

Jó sok dolog összejött Önnek mostanában. Még nem felnőtt, nem önálló, ezért mélyen érinti a szülei válása, kiszolgáltatott apja életmódjának, nemtörődömségének. Ugyanakkor már 20 éves. Lassan el kell fogadnia, hogy már nem gyerek, saját maga irányítja az életét. Ha rossz így élni, akkor vannak eszközei, hogy változtasson a helyzetén. Akár úgy, hogy takarít és vásárol. Kereshet más helyet a családjában, ahol jobb sorsa lenne. De próbálkozhat az önálló élettel is, pl. egy albérletben. Lehet, hogy ezt a megoldást szülei anyagilag is támogatnák.

Szüzessége, ismerkedési nehézsége érthető, hiszen az utóbbi években családi feszültségek között élt, talán nem is olyan vonzó egy kapcsolat mostanában az Ön számára. 20 évesen még nem maradt le semmiről. Talán soha nem keltette fel az érdeklődését egy nő sem. Még senki sem volt elég érdekes, hogy igazán a szemébe nézzen, érdeklődjön iránta, vonzalmat érezzen. Lehet, hogy egyelőre nincs is itt ennek az ideje. A felnőttkor határán elsősorban saját magával kell tisztába jönnie. Elgyászolni a nagymamát, tisztázni érzéseit a szüleivel és a válással kapcsolatban. Talán ezután sikeresebb lehet a párkeresés.

Pszichológus segítségével előbbre léphet érzései megértésében és feldolgozásában. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.