Jelenlegi hely

Baj van vagy csak egészséges kíváncsiság?

8 éves kisfiam tabletjében olyan képeket találtam, amin ő és a kis barátja van lefényképezve és a kukacukat mutogatják. Megkérdeztem, hogy miért csinálták, de nem tudott választ adni rá. Megbeszéltük, hogy többé nem fordul elő ilyen. Ez kb. 2 hónapja történt. Nemrég pedig a szomszéd kisfiút kérte, hogy vetkőzzön le és ő is ezt tette. Persze amikor rákérdeztünk (mert a másik gyerek elmondta a mamájának, innen tudtuk meg), tagadta, de később beismerte, és sajnos most is az volt a válasz, hogy nem tudja, miért csinálta. Valami baj van nála, vagy ez csak egy egészséges kíváncsiság? Kérem segítsen!

Kedves Anyuka!

Sajnos azt tapasztalom, hogy a mai gyerekek túl korán és kontrollálatlanul jutnak hozzá az elektronikus világ tartalmaihoz.

Sok helyen van TV a gyerekek szobájában, nagyon hamar kapnak mobilt, tabletet, amin most már ellenőrizetlenül jönnek-mennek a tartalmak. Ezek lehetnek olykor ijesztőek, de fel is korbácsolhatják a kíváncsiságukat. És ezt aztán a valóságban sem tudják féken tartani. Nincs a korosztályuknak megfelelő időtöltésük, játékuk, és főként a szünetben csak a gép marad. Ebben az ügyesebbek aztán egymást srófolják a „bátorságban” – ki mit mer megcsinálni.

Persze kérdés az is, hogy miért csinálta, de igazából nehéz lehet erre válaszolni. Annyira megülték a fantáziáit ezek a tartalmak, és nincs más tevékenység, amelyeket élvezne, hogy beleragad ebbe.

Hogy mit tehetne? Egyrészt fontos lenne keretek közé rakni, hogy mennyit használhatja maximum ezeket a tartalmakat. Másrészt létezik egy ingyenesen letölthető szűrő, amit be lehet állítani, hogy ne juthasson hozzá a nem neki való tartalmakhoz, illetve ne küldözgethessen magáról akármilyen fényképet. (Erről a programról a Tévézz okosan!, illetve az Otthon a neten honlapon is tájékozódhat.)

Nagyon sokat kellene vele beszélgessenek, mindenféléről! Sok együtt játszást javaslok, lehetőleg a szabadban. És ami nagyon fontos: sok együtt sportolást, hogy a most rosszfelé kanyarodó energiáit jó csatornákra tereljék. Hogy más legyen az örömforrás. Semmiképpen sem gondolom, hogy bűntudatot kellene kelteni benne, inkább maguk változtassanak a vele való foglalkozás minőségén, és akkor ő is változni fog. Ha úgy érzik, hogy mindettől semmit sem változik a helyzet, akkor pedig érdemes megkeresni egy pszichológust, aki jobban a mélyére néz a történetnek. Hiszen én csak az alapján a pár sor alapján írtam le a gondolataimat, amit megosztott – és nekem is lettek volna kérdéseim még.

Üdvözlettel: Majoros Andrea

gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.