Jelenlegi hely

"Annyira hiányzik a pszichológusom, hogy majd beleőrülök"

Másfél évig jártam terápiára egy számomra szimpatikus hölgyhöz, akivel két hete zártuk le a terápiát. Annyira hiányzik a pszichológusom, hogy majd beleőrülök, ezért szeretnék vele újra
kapcsolatba lépni. A lezárás óta írtam neki néhány sms-t, amiben megosztottam még számomra fontos gondolatokat, de ezekre nem reagált. Arra gondoltam, hogy megkérdezném tőle, hogy lehetne-e kettőnk között barátság, hogy mégse kelljen teljesen elszakadnom tőle. Ebbe bizonyosan nem menne bele, mivel a célja szerintem az, hogy nélküle is tudjam élni az életemet. Viszont van bennem egyfajta bizonytalanság, hogy mi lenne, ha mégis igent mondana a barátkozásra, csak én féltem ezt tőle megkérdezni. Ön mit gondol erről, maga szerint sem lenne szerencsés
baráti viszonyt kezdeményezni a volt pszichológusommal? Válaszát előre is köszönöm! A terápiát egy másik pszichológusnál folytatom, lehet, ezért sem válaszol a volt pszichológusom, hogy mindent az újjal beszéljek meg.

Kedves Kristóf!

Pszichológusa jól járt el. Nem barátkozhat Önnel, nem lehet civil kapcsolatuk. Nemcsak egy szakmai/etikai szabályról van szó, hanem arról, hogy a gyengéd érzelmek a terapeuta iránt a terápia folyamatában keletkeztek. Ez természetes folyamat, melynek a szakszerű megoldása semmiképpen nem lehet egy civil kapcsolat kialakítása. A keletkezett érzelmekkel lehet dolgozni magában a terápiás kapcsolatban, vagy lezárni a terápiát és átadni egy másik szakembernek. Fontos, hogy az új terápiában foglalkozzon a régi terapeuta iránt ébredt érzelmeivel, ez sokat segíthet, már a terápia elején. Bízzon új segítőjében, aki segít majd megtalálni azt a nyugalmat és békét, amire most szüksége van.

Talán könnyebb megbarátkozni az új helyzettel, ha régi pszichológusa – megállapodásuk szerint – elzárkózik a további kommunikációtól. Ha néha válaszolna, az reményt keltene Önben, hogy még lehet folytatás a kapcsolatukban. Keresse fel mielőbb az új pszichológust, hogy ne legyen egyedül ezekkel a hiányokkal.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.