Jelenlegi hely

Ami eddig érdekelt, nem köt le

Fogalmam sincs, miért, de ami eddig érdekelt, nem köt le, legyen ez akármi, nem érdekel, nem tudok odafigyelni semmire. Az utóbbi idöben elég sokat lógok az iskolából is és egyszerűen
össze vagyok zavarodva. Akármi történik, nincs rám hatással, nem szomorodom el, de boldogságot sem érzek. Azt hiszem, csak vagyok, nincsenek céljaim,sem terveim, viszont elég sokat gondolkodom az öngyilkosságon is, de bátorságom viszont nem lenne hozzá. Fogalmam sincs, hol csúszott el ennyire az életem ilyen fiatalon (17). Válaszát elöre is köszönöm.

Kedves 17 éves!

Úgy hangzik, hogy a felnőtté válás időszakában megjelenő kérdésekre keresi épp a választ: miért élünk, mi dolgom van a földön, ki vagyok én, kihez tartozom, stb. Ez egy mély érzésű embernek a különböző érzéseit hozza elő, amely nagyon fáasztó, nehéz tud lenni, így hangulati ingadozást, rossz hangulatot, depressziót hozhat magával. Az öngyilkossági gondolatok erre engednek következtetni. Fontos lenne, hogy találjon olyan embert vagy embereket, kortársakat vagy idősebb fontos személyeket, akikkel meg tudja osztani ezeket a rossz érzéseket, hogy újra felszínre törhessenek a jobb érzések, az öröm is. Ha nincsenek nagy céljai jelenleg, akkor lehet az a célja, hogy keressen először kisebb célokat. Akár ha csak annyi, hogy ma találjon egy olyan dolgot, aminek egy rövid időre örül, akár olyan, amivel valamilyen tevékenységbe kezd, de kis kezdő, minicél. Nincs azzal gond, ha épp nem él át nagy, intenzív érzéseket, elég, ha figyeli, és keresi az épp aktuálisakat. Közben a társak, a család jó kísérő lehet ezen az úton. Ha nagyon egyedül lenne, vagy mélyebbé válna ez a kilátástalanság, sokáig, hónapokig változatlanul fennáll, vagy erősödik az öngyilkossági késztetés, akkor keressen nyugodtan szakembert, pszichológust, akivel személyesen beszélgethet a nehézségekről, és együtt kereshetnek megoldást rá.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share