Jelenlegi hely

Alkoholista a férjem

A férjemmel 24 éve vagyunk együtt, 3 felnőtt gyerekünk van. Sajnos az utóbbi években ismét előtérbe került az alkoholproblémája. 15 évvel ezelőtt elköltöztem tőle ital és bántamazás miatt, de egy pár nap után visszaköltöztem, mivel elment gyógykezelésre és 7 éven keresztül nem is ivott! A mostani állapot napról napra rosszabb: egy évvel ezelőtt elköltöztünk a gyerekekkel, olyan se veled, se nélküled életet élve. Van, hogy beköltözik hozzánk, majd 4-5 nap után hazaköltözik, nem bírja alkohol nélkül! A probléma az  agresszivitása. Az utóbbi időben engem csak szóban ill. telefonon keresztül fenyeget, de már iserősökkel szemben is durva: tegnap már arról beszélt, hogy neki már nem kell gondoskodnia a téli tüzelőről, mert addigra úgyis eltesz valakit láb alól, és már a sitten lesz. Azt álmodja, hogy fejszével végez azzal, aki nem áll mellette. Sose volt ilyen gondolkodása. Mindig mellette állok, még így is, hogy külön vagyunk: fizetem a rezsijét, viszek neki főtt ételt, annak ellenére,hogy ő többet keres, mint amit nekem a gyerekekkel be kell osztanom. Újabban ittasan ül autóba, úgyvezet. Nem tudom, hogyan segíthetnék: tavaly elmentem vele pszichiáterhez, beutalták kezelésre, elkísértem, majd 2 nap után hazajött! Tudja, hogy valami nincs rendben vele, mégsem tudom meggyőzni, hogy próbálja meg újra a kezelést! Mit tehetnék? Tudok neki segíteni?

Kedves Andi!

Az alkoholbetegeken nem segít, ha tehermentesítik őket a felelősség alól. Ameddig megteheti, hogy az italnak él, és a család támogatja az életvitelét, biztosan nem lesz változás. A lelki és anyagi támogatás ebben a helyzetben nem segítség számára. Mindenképpen ultimátumra van szükség.

Ha többet keres a férje, végképp semmilyen formában nem szabad támogatnia őt anyagilag. Étellel lehet őt segíteni, de szigorú határokra van szükség. Az alkohol agresszívvá tesz, így nem lehet számítani arra, hogy képes úrrá lenni az indulatain. Ha fenyegeti Önt, akkor az ajtó előtt ott lehet neki hagyni az ételt például, anélkül, hogy találkoznának.

Ha működik, érdemes levélben tartani a kapcsolatot vagy telefonon, hogy az indulatos vitákat jobban kordában lehessen tartani. Lehetőleg a gyerekekkel való kapcsolattartást is korlátozza, vagy tiltsa meg, azzal a feltétellel, hogy amíg nem hozza rendbe az életét, a családjával sem találkozhat. Felmerülhet a gyerekek veszélyeztetése is, aminek nem szabad kitenni őket.

Ha elkezdi a kezelést, minden segítséget meg fog kapni. Tapasztalatom szerint, ha az alkoholbetegek magukra maradnak, a megszenvedett egyedüllét hozhat pozitív változást a kezelésre való nyitottságban. Ha vannak közös barátok, a kapcsolattartást érdemes rajtuk keresztül megoldani. Jó, ha van még valaki, aki elérhető, ha baj van és segítségre van szükség.

A barátok támogatása, vagy más családi kapcsolatok is jó hatással lehetnek, ha vannak ilyenek. Minden bizonnyal osztályos ellátásra lenne szükség ahhoz, hogy az alkoholfüggést rendezni lehessen. Mellette pedig elengedhetetlen a pszichoterápia, hogy az alkoholprobléma okával is lehessen dolgozni.

 

Üdvözlettel:

E. Tóbiás Sára

pszichológus
Share