Jelenlegi hely

25 évesen még nem volt párkapcsolatom

Egy olyan problémám van a párkapcsolatokat illetően, hogy nehezen akar összejönni ez a szerelem illetve párkapcsolat. 25 éves vagyok, még nem volt párkapcsolatom, de voltak flörtölések, kavarások és ismerkedések, de valahogy nem akar beindulni nálam ez az egész kapcsolat. Úgy érzem, mintha egy kicsit elridegültem volna, de az is lehet, hogy még nem találkoztam az igazival. Az esetek többségében mindig neten keresztül randiztam a lányokkal, de nem akar összejönni semmi, és kezdek egy kicsit aggódni, hogy mi lehet a hiba. Bennem van, vagy egyszerűen még nem találtam meg az igazit? Lehet, sietek, mert ha találkozom egy lánnyal, akkor hamar eldöntöm a dolog kimenetelét, és lehet, nem hagyok elég időt arra, hogy legyen valami, hogy megismerjem, pedig szerencsére eddig a sors mindig értelmes lányokkal hozott össze, de valahogy hiányzik belőlem a vágy, a feeling, a vonzódás, valami bizsergés. Persze tudom, hogy az internet más, mint élőben, és persze nem olyan hatékony, ezzel tisztában vagyok, de nem szeretném leírni ezt a fajta ismerkedést sem, csak már volt egy jó pár randim, és semmi nem indult be. Remélem, tud tanácsot adni, mi az oka annak, hogy nem igazán jön össze a párkapcsolat.

Mit tegyek, mit tanácsol? Üdvözlettel, Dávid

Kedves Dávid!

Mindenekelőtt szeretném elmondani, hogy számos olyan kérdéssel találkozom, amire meglehetősen nehéz kielégítő választ adni. Nem véletlen, hogy a pszichológussal folytatott konzultációk, terápiás ülések sem egy alkalmasok. Egy helyzet megértéséhez annak mélyebb megismerése kell.
Ez persze nem azt jelenti, hogy nem válaszolok a kérdésére, csupán előre szeretném leszögezni, hogy mindössze azt írhatom le, amiket az Ön sorai alapján összeállítottam magamban.

A dolog iróniája, hogy nem csak akkor tesszük fel a kérdést, mit csinálunk rosszul, illetve bennünk van-e a hiba, amikor még nem sikerült párkapcsolatot kialakítanunk, hanem akkor is, amikor már túlvagyunk néhány csalódáson, szakításon. Mindez így, feketén-fehéren leírva teljesen evidensnek hat, mégis bennem is akkor csapódott le ez a zord felismerés, amikor sorait olvastam.

Talán érdekesen hat ez egy "lélekbúvár" tollából, de véleményem szerint rendkívül óvatosan kell bánni a hibák önmagunkban keresésével. Természetesen az egészséges önkritika nagy erény, ám roppant könnyű átlendülni a ló túlsó oldalára.

Az alábbit javaslom Önnek.
Először is gondolja végig, mit jelent az Ön számára az ideális társkapcsolat. Milyen elvárásokat támaszt a másik iránt? Majd mérlegelje, mik az elvárásai önmaga iránt, s végül vesse össze, hogy a másik fél, illetve a saját maga iránt támasztott elvárások fedik-e egymást.

Azt is írja levelében, hogy eddig kizárólag a világhálón keresztül próbált meg ismerkedni. Bizonyára Ön is belátja, hogy az internetes ismerkedésnek nemcsak jó néhány előnye, de számtalan buktatója is van. Ha úgy érzi, ezek közül néhányat már alaposan megtapasztalt, talán ideje lenne új módszer után nézni.

 

Üdvözlettel:

Herceg Attila drs.

 

 

Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.