Jelenlegi hely

14 éves, és aktìvan érdeklődik a szex iránt

Van egy 14 éves fiam, aki kb. 1 éve aktìvan érdeklődik a szex iránt. Ez már odáig fajult, hogy meztelen képeket küld a lányismerőseinek, szexuális tartalmú üzenetekkel, illetve most már a nálam jóval fiatalabb húgomnak is. Teljesen el vagyok keseredve, többször leültünk, elbeszélgettünk vele már, de mindhiába. Nyilván emiatt már került bajba ő is, mi is. Tudja, hogy amit tesz, az nem helyes, de hajtja valami teljes "felindultság", ahogy ő fogalmazott. Mitévő legyek?

Kedves Júlia!

Fia szexuális vágya életkorilag megfelelő időszakban jelenik meg, ám intenzitása erősebb. A serdülőkor arról (is) szól, hogy a fiatalok próbálják megérteni és elfogadni saját testüket, az ellenkező neműeket. Ebbe beletartozik az is, hogy szexuális vágyukat képesek legyenek kontrollálni, társadalmilag elfogadott keretek között tartani. Az Önök esetében úgy tűnik, hogy ez sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a fiától, mint a kortársaitól. Emiatt érdemes lehet személyes segítséget kérni pszichológustól, aki segíthet stratégiákat kitalálni, pótolni a vágyak kielégítését más úton, illetve megérteni, hogy mi lehet a háttérben ennek a kontollálhatatlan vágynak. Addig is érdemes közös megoldásokban gondolkodni: amíg nincs belső kontrollja, hogyan tudják kívülről kontrollálni, hogy ne küldjön képeket. Amikor megjelenik benne a vágy, akkor milyen más módon tudja kifejezni, kiélni. Ha lehet, inkább férfiakkal (apuka, nagypapa, edző, vagy más fontos férfi szereplő az életében) beszélgessen és ötleteljen vele, hogy kevéséb élje meg szégyennek a helyzetet. De mindenképpen beszéljenek és lépjenek, mert rövid időn belül annyi idős lesz, hogy ilyen eseményekért feljelenthető lesz, és bajba kerülhet.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.