Jelenlegi hely

Családi kassza – gyerekszemmel

Jó lenne, ha nem a pénz lenne a szeretet kifejezésének vagy a függőség fenntartásának az eszköze

Ki hogyan viszonyul a pénz megkereséséhez vagy az elköltéséhez, ki uralja – ezek a képességek mind a gyermekkorból eredeztethetők. 

A pénzzel kapcsolatos játékok, a mesék, a felnőttek pénzzel kapcsolatos tevékenységei, beszélgetései, a média, a filmek kicsi gyermekkortól természetessé teszik a pénz jelenlétét az életünkben, már ettől kezdve különbözőképpen viszonyulunk hozzá, attól függően, hogy a családban hogyan kezelik a szülők, szerintük mi a szerepe. Vannak családok, ahol minden a pénz körül forog – vagy azért, mert túl sok van, vagy azért, mert túl kevés, vagy azért, hogy több legyen, vagy azért, hogy mire költsenek és mire ne. Ami biztos: ha a szülők között vita, félreértés, veszekedés, egyet nem értés vagy elhallgatás van a pénz körül, akkor rengeteg feszültség termelődik a pénzzel kapcsolatban a felnőttekben is, de a gyermekekben is.

 • A gyermek pénzhez való viszonyát tehát többek között a szülei egymáshoz és a pénzhez fűződő viszonya, a gyermek szüleihez fűződő kapcsolata, valamint saját kompetenciaérzése határozza meg. Vagy úgy, hogy követni akarja a szüleit, mert számára példaértékűen kezelték a pénzt, mert meleg-szerető kapcsolat jellemezte a szülő-gyermek kapcsolatot és elég kompetensnek is érzi ehhez magát a gyermekből lett felnőtt. Vagy pont az ellenkezőjét szeretné, ellenazonosul. Ha a szülők túl spórolósak voltak, ami sok feszültséget okozott, a gyermeknek rossz volt az állandó spórolás vagy a szülők közötti diszharmónia, megfogadja, hogy felnőttkorában mindent megtesz azért, hogy sok pénze legyen.
 • Ha a szülők nem tudnak bánni a pénzzel – vagy azért, mert nézeteltérés volt közöttük emiatt, és általában nem jutottak dűlőre, vagy azért, mert nem tudtak logikusan dönteni, hanem érzelmi éretlenségük vagy érzelmi viharaik mentén hoztak átgondolatlan döntéseket –, akkor a gyermekük felnőttként csak azért is átgondoltan, tervezetten, beosztva fog költekezni, gyűjtögetni, hogy megpróbáljon egy olyan életet kialakítani, ahol a pénz inkább segíti, mintsem akadályozza az életet.

A legtöbb szülő a gyermekeinek jó életet remél, amelynek eléréséhez alapfeltétel a versenyképes diploma vagy egy jó szakma, amivel sok pénzt tud majd keresni... De arra, hogy a siker elérése érdekében hogyan tanuljon meg bánni a pénzzel, hogy a leendő párjával majd külön kasszán éljenek vagy egymással mindent megosztva – erre nagyon eltérő módon készítik fel a gyermeküket...

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 3. számában olvasható

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2020. december–2021. januári számában
ezekről olvashat:

2020 október–november

 • Az eltűnt ember nyomában, avagy az indulatkezelés művészete

 • Van-e önmagunkkal szemben kötelességünk?

 • Miénk-e a sorsunk?

 • Amikor csak a bizonytalanság biztos

 • Mire termett az ember?

 • „Nem tudok élni nélküle”? A passzív-agresszív partner

 • Az evés rejtett örömei

 • Csak a kezemet figyeljék! Mi a közös a pszichológusokban és a bűvészekben?

 • Hogyan hat a zenetanulás gyermekem agyára?

 • Hopp, most épp jól érzed magad! A well-being terápia

 • Álmodozni jó? A fantáziavilág fogságában

 • „Iskola, iskola, ki a csoda jár oda?” Oktatás a járvány közepén

 • Életünk a korona idején

  Beszélgetés Kozma-Vízkeleti Dániellel és Kapitány-Fövény Mátéval

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

Kérdés, hogy még meddig és egyáltalán: miért?

Több százezer külföldön élő magyar valószínűleg nem fog tudni hazatérni a családjához, a különböző országokban beveze

Érzelmileg – általában véve és kapcsolataikban egyaránt – alig-alig terhelhetők, ezzel egy időben viszont rendkívül s

A lelki gondokat nemcsak a testi adottságokkal való elégedetlenség okozhatja! Vannak, akik ruházatuk és hajviseletük miatt érzik kellemetlenül magukat, mert társaik ezekért...

A harmónia elillan, s a két ember már nem érti meg egymást, egyre inkább sodródnak a szétválás felé.

Amennyiben egy gyerek életéből hiányzik a feltétel nélküli, biztonságot nyújtó időszak, elképzelhető, hogy egész élet