Jelenlegi hely

Családi kassza – gyerekszemmel

Jó lenne, ha nem a pénz lenne a szeretet kifejezésének vagy a függőség fenntartásának az eszköze

Ki hogyan viszonyul a pénz megkereséséhez vagy az elköltéséhez, ki uralja – ezek a képességek mind a gyermekkorból eredeztethetők. 

A pénzzel kapcsolatos játékok, a mesék, a felnőttek pénzzel kapcsolatos tevékenységei, beszélgetései, a média, a filmek kicsi gyermekkortól természetessé teszik a pénz jelenlétét az életünkben, már ettől kezdve különbözőképpen viszonyulunk hozzá, attól függően, hogy a családban hogyan kezelik a szülők, szerintük mi a szerepe. Vannak családok, ahol minden a pénz körül forog – vagy azért, mert túl sok van, vagy azért, mert túl kevés, vagy azért, hogy több legyen, vagy azért, hogy mire költsenek és mire ne. Ami biztos: ha a szülők között vita, félreértés, veszekedés, egyet nem értés vagy elhallgatás van a pénz körül, akkor rengeteg feszültség termelődik a pénzzel kapcsolatban a felnőttekben is, de a gyermekekben is.

 • A gyermek pénzhez való viszonyát tehát többek között a szülei egymáshoz és a pénzhez fűződő viszonya, a gyermek szüleihez fűződő kapcsolata, valamint saját kompetenciaérzése határozza meg. Vagy úgy, hogy követni akarja a szüleit, mert számára példaértékűen kezelték a pénzt, mert meleg-szerető kapcsolat jellemezte a szülő-gyermek kapcsolatot és elég kompetensnek is érzi ehhez magát a gyermekből lett felnőtt. Vagy pont az ellenkezőjét szeretné, ellenazonosul. Ha a szülők túl spórolósak voltak, ami sok feszültséget okozott, a gyermeknek rossz volt az állandó spórolás vagy a szülők közötti diszharmónia, megfogadja, hogy felnőttkorában mindent megtesz azért, hogy sok pénze legyen.
 • Ha a szülők nem tudnak bánni a pénzzel – vagy azért, mert nézeteltérés volt közöttük emiatt, és általában nem jutottak dűlőre, vagy azért, mert nem tudtak logikusan dönteni, hanem érzelmi éretlenségük vagy érzelmi viharaik mentén hoztak átgondolatlan döntéseket –, akkor a gyermekük felnőttként csak azért is átgondoltan, tervezetten, beosztva fog költekezni, gyűjtögetni, hogy megpróbáljon egy olyan életet kialakítani, ahol a pénz inkább segíti, mintsem akadályozza az életet.

A legtöbb szülő a gyermekeinek jó életet remél, amelynek eléréséhez alapfeltétel a versenyképes diploma vagy egy jó szakma, amivel sok pénzt tud majd keresni... De arra, hogy a siker elérése érdekében hogyan tanuljon meg bánni a pénzzel, hogy a leendő párjával majd külön kasszán éljenek vagy egymással mindent megosztva – erre nagyon eltérő módon készítik fel a gyermeküket...

A teljes cikk a Mindennapi Pszichológia 2020. 3. számában olvasható

 

Share

A Mindennapi Pszichológia
2021. augusztus–szeptemberi számában
ezekről olvashat:

2021 június–július

 • Mindenért az anya a hibás?

  „Elég jó” és „elég rossz szülők” – a terápia tükrében

 • Illúziók fogságában

 • Mi az, ami még értékes?

 • KANAPÉ

  „Nem kell mindig mindent tudni”

  Interjú dr. Németh Dezsővel

 • Csodagyerekek

 • Nagyi, a szuperhős

  „Egy humán „rejtély” evolúciós magyarázata

 • A rendes ember mítosza

 • Transzgenerációs minták a párkapcsolatban

 • Mérgező pozitivitás ¬– avagy hello kittys ragtapasz a lábtörésre

 • A kóros nárcizmus a személyiségzavarok erdejében

 • Szorongás: rosszból is megárt a sok

 • VRelaxáció – avagy a semmittevés művészete

 

KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Ez is érdekelhet

A nagymamák kulcsfontosságú szerepet játszanak az unokák fizikai és pszichés jóllétét – és végső soron túlélését – illetően. 

Sokszor előfordul, hogy az életük sok területén jól teljesítő nők és férfiak anyjukhoz, szüleikhez való kapcsolata ér

A „rendes emberről” minden család kialakít egy narratívát - ez a mitikus alak hús-vér valójában nem létezik, de szell

Az akár évtizedekig is elhúzódó, súlyos szociális izolációval járó állapotot, az ezzel járó sajátos viselkedést – és

Ahhoz, hogy egy nőnek egészséges önbizalma, stabil identitása és megfelelő önbecsülése legyen, elengedhetetlen az apától kapott értékelés és elismerés.

A Skool legújabb programjával arra vállalkozik, hogy megkönnyítse az autista gyermekekkel élő családok mindennapjait.