Jelenlegi hely

Zavar a barátom viselkedése

Valamiért zavar a barátom viselkedése. Vagyis nem minden, de bizonyos tulajdonságok, mint a nevetése, hogy mennyire magabiztos az én lakásomban, nehéz róla beszélnem az én barátaim előtt stb. De közben nagyon szeretem és tudom, hogy fontos. Egy pár évvel ezelőtt is volt egy komoly kapcsolatom, ott is előfordultak hasonló esetek, amitől már én éreztem kínosan magam. Azt érzem, a hiba bennem van, és valamit nekem kellene  tennem.

Kedves Kérdező!

Több dolog is zavarja a kapcsolatukban: barátja magabiztos viselkedése, nevetése, magabiztos viselkedése az Ön lakásában, valamiért nehezen beszél róla a barátai előtt.

Leginkább az érintett meg, hogy zavarja barátja magabiztos viselkedése az Ön lakásában. Mintha nem lennének egyenrangúak. Maga azért nem, mert barátja magabiztos (Ön pedig nem?), magának van lakása (neki pedig nincs?). Ez a két különbség már elegendő, hogy zavart okozzon a kapcsolatukban. Valami nem tisztázott Önök között. Barátja soha nem lehet igazán (magabiztosan) otthon az Ön lakásában, hiszen nem az övé és nem is közös. Ezt a kiszolgáltatottságot kompenzálhatja esetleg a magabiztos viselkedés, ami persze látszólagos is lehet.

Nehezen beszél párjáról a barátai előtt. Miért? Szégyen vele lenni? Nem méltó a társaságára vagy akár a barátai figyelmére? Hogy élhet valakivel, akit szégyell?

Ha jól értem, ez már nem az első hasonló kapcsolata. Érdemes lenne elemeznie, milyen hasonlóságok vannak a két eset között. Milyen okok miatt kezdett kapcsolatot velük, mi volt a vonzó bennük. Mennyi idő után kezdte érezni, hogy valami zavaró van a viselkedésükben? Milyen hasonlóságok vannak? Ha hasonló férfiakat választ, akkor valóban saját választásain kell elgondolkoznia. Miért pont őket választotta. Mit várt tőlük a kapcsolat kezdetén? Mi az, amiben nem feleltek meg?

Sajnos az esetek nagy részében ugyanolyan embereket választunk, mint amilyeneket elhagytunk. Ez egy ördögi kör, amiből nagyon nehéz kitörni. Valami olyan után vágyakozunk, ami talán nincs is meg a másikban, csak beleképzeljük. Talán mi magunk nem tudunk az ilyen típusú férfiakkal együtt élni, csak valamiért nagyon szeretnénk. Ha a fenti kérdéseken elgondolkozva se jut eredményre, akkor beszélgessen néhány alkalommal egy pszichológussal erről a kérdésről. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.