Jelenlegi hely

Túl sokat bulizik és iszik - és egyre agresszívabb

Mit lehet tenni, ha egy fiatal férfi agresszívan viselkedik? Ha túl sokat bulizik és iszik? Felnőtt, befejezte a tanulmányait. Szüleivel lakik, munkahelye nincs. Ideiglenes maszek melókból van némi pénze. Minden nehéz munkát is elvállal. Otthoni feladatokat elvégzi, a jószág-etetéstől a ház körüli teendőkig. A nagyszülőknek is segít sokat, szívesen bevásárol. Segítőkész és rendes fiatalember. Viszont egyre több időt tölt a haverokkal bulizással. 20 éves, rendjén is van. De egyre agreszívabb. Csak úgy hirtelen édesanyjára, testvéreire ráförmed. Ő a legidősebb gyerek a családban, és van 2 öccse, akik még iskolások. Állandóan féltékenykedik rájuk, pedig ők ketten összesen nem kaptak annyit, mint az elsőszülött.

Amiért nagynéniként aggódom, hogy a minap alkoholos állapotában ordítozott édesanyjára. Mindenféle szitkozódásokat kiabált az édesanyjára, aki a húgom. Szerencsére a tesvére és egy barátja lenyugtatta. De anyuka nagyon kiborult. Tényleg nem érdemelt ilyet. Mindig a gyerekei és a családja volt az első. Mindig mindent megtett a gyerekekért. Apuka szintén. Most az édesapa úgy döntött, hogy mivel nagykorú a gyerek, menjen a háztól és találja fel magát. Az anyuka viszont aggódik, hogy nehogy lezülljön, ha elmegy a háztól. Félti, hogy akkor még  többször előfordul vele ilyesmi. Kiskorában egy nyugodt gyerek volt, figyelmes és jó tanuló. Nem volt soha semmi probléma vele. A család is jó körülmények között élt. Nem voltak gondjaik. Barátnői is  voltak már. Jóképű és szórakoztató a srác. Viszont nagyon aggasztó, hogy ilyen fiatalon türelmetlenül és apróságokon felhevülve vagdalódzik és édesanyjának csúnyán odaszólogat. Majd haza se jövök és efféléket mondogat. Fogja magát, és déli hőségben kerékpározni megy estélig. A múltkor egy buliból másnap délután vezette haza két barátja, mert sajnos nem tudott egyedül hazamenni, olyan italos volt.
Aggódom értük, mert kár a fiatal gyerekért, hogy tönkreteszi magát, az édesanyja pedig szintén idegileg tönkremegy.

Kedves Aggódó Nagynéni!

Mint nagynéni, egyszerre látja a családot kívülről és belülről. Úgy tűnik, nagyon elkötelezett a testvére támogatásában, szívén viseli a sorsát. Külön élő nagynéniként nem lehet teljes képünk a családról, nem tudhatjuk, hogy mi történik velük, ha becsukták utánunk az ajtót. Az elmesélt történetek is lehetnek túlzóak, részrehajlók. Egy 20 éves fiatalember, aki a felnőttkor küszöbén áll, próbálgatja a határait. Mivel otthon lakik, azt is teszteli, hogy meddig mehet el. Lassan-lassan kiprovokálja, hogy elzavarják, vagy ultimátumot adjanak neki. Ha ez nem történik meg, akkor tovább gyűlnek körülötte az indulatok. Nem dolgozik rendszeresen, nem tanul, feltehetőleg nem ad haza pénzt, hanem elszórakozza azt, amit összeszed, miközben otthon lakik, eszik, mos és világít, talán ki is szolgáltatja magát a szüleivel. Gyerek és felnőtt egyszerre – féltékeny a testvéreire, de ugyanakkor nehezen tűri, hogy édesanyja aggódjon érte.

Leveléből úgy tűnik, hogy az apa igyekszik elvárásokat megfogalmazni, az anya pedig félti a fiát a külvilág veszélyeitől. Előbb-utóbb szakadás jöhet létre. A fiú elmegy (vagy kirakják), és megpróbál önállóan élni. Ezt az elválást nehezíti, hogy anyja félti ettől az úttól, vissza akarja tartani. Sajnos, manapság a fiatal férfiak nagyon későn lépnek ki a „mama-hotelből”, későn kezdenek el gondoskodni magukról, és elvárják a szülőktől, hogy gondozzák őket, mintha még kisgyerekek lennének, miközben teljes önállóságot követelnek maguknak. Sok esetben maguk a szülők nehezítik meg a kiszakadást, félnek azoktól az évektől, amikor magukra maradnak, most már gyerekek nélkül.

Önnek, mint nagynéninek nincs teendője, nem nagyon érdemes tanácsot adnia testvérének, feltehetőleg  úgysem fogadja meg. Talán fel tudja használni ezeket az általános információkat arra, hogy jobban megértse, mi történik testvére családjában. Minden beavatkozás csak rontana a család helyzetén. Nekik kell „kitermelni” a megoldást, illetve szükség esetén segítséget keresni. Talán ez lehet az egyetlen lehetősége, hogy felhívja a család figyelmét arra, hogy ha egyedül nem boldogulnak, akkor érdemes segítséget kérni egy családterapeutától, mediátortól, aki segíthet átgondolni a jelenlegi helyzetet és kiutat találni. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.