Jelenlegi hely

Testépítéshez használt szteroidok hatása

Azt szeretném kérdezni, hogy a testépítéshez használt szteroidok okozhatnak-e hormonproblémákat, személyiségzavart, agyi elváltozásokat? Meddig tarthat, amíg helyrejön, ha az illető nagyjából rendszeresen szedte kb. 3-4 évig? Köszönöm!

Kedves Kérdező!

Kérdése számomra azt jelzi, hogy erősen foglalkoztatja a testépítésben használt szteroidok utóhatása, már sok negatívumot hallott erről, nem tudja, érdemes-e vállalni a kockázatot. Sem orvos, sem gyógyszerész nem vagyok, így nem tudok a kérdésére válaszolni. Amit mondhatok, az annyi, hogy minden mesterséges anyag okoz valamilyen mellékhatást. A testépítésben el lehet érni látványos fejlődést, jelentősebb izomtömeg-növekedést, azonban ez alig tart tovább, mint a szerek szedése. Ha nincs mellette intenzív edzés, akkor hamar visszájára fordulhatnak a beindult folyamatok.

Mi a célja a testépítésnek? Ha sport az Ön számára, akkor érdemes lenne egy jó edzővel és sportorvossal konzultálni, akik ismerik a lehetőségeket és kockázatokat.  Ha szeretne jól kinézni, akkor érdemesebb a küzdelmesebb és hosszabb utat választani: edzeni és egészségesen táplálkozni. Ennek viszonylag hamar megmutatkozik a hatása, és amíg sportol, addig nem is romlik le. Nincsenek mellékhatások, nem kell későbbi kellemetlenségekkel számolnia.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.