Jelenlegi hely

Talán csak szánalmas ábránd?

Harmadik hónapja, hogy beszélek és kapcsolatot építek egy számomra kedves fiatalemberrel. Nem járunk, de ismerkedünk. Nem olyan régen a volt kedvese újra felkereste, ami nagyon felzaklatta őt érzelmileg. A szíve visszahúzza hozzá, azonban engem sem akar elengedni, mert mély barátságot ápolunk, és nagyon kedveljük egymást. Pár hete beszéltünk arról, hogy mi legyen a mi kapcsolatunkkal. Megbeszéltünk egy kis időt, hogy ő addig eldönti, mit szeretne, mert jelenleg nagyon instabil lelkileg. Úgy érzem, hogy elrontottam a dolgot, mert én kezdeményeztem, hogy döntsön. Arra tudok gondolni, hogy nemrég ismer, így nyilván nem a javamra döntene, és hogy korai volt ezt felajánlani neki. Ha ugyanúgy barátkozunk/ismerkedünk, mint eddig, akkor talán lesz ideje megkedvelni jobban, valamint segíteni fog neki továbblépni, kigyógyítani az exből. Vagy ez ilyen nagyon szánalmas ábránd, csak magamnak ártok vele, és inkább hagyjam őt?

Kedves Mária!

Nagyon éretten döntött, amikor belement a kapcsolatuk szüneteltetésébe. Valóban van esély arra, hogy barátja visszatér az exéhez, akitől még nem tudott elszakadni.  Ő valóban döntési helyzetben van, és bármennyire vonzza az újdonság, a lezáratlan érzelem megakadályozza abban, hogy valódi, új kapcsolatot tudjon kialakítani. A korábbi, lezáratlan ügyek, érzelmek megmérgezik az újakat, az állandó összehasonlítás csökkenti az új kedves lehetőségeit, mindig vesztesként fog kikerülni. Ezért nagyon nehéz olyannal kapcsolatot kezdeni, aki épp, hogy csak kiszállt egy korábbi párhelyzetből, frissen hagyták el, vagy ő lépett ki. Még ott vannak a sérelmek, csalódások, emlékek, amik nem engedik, hogy valaki mással nyitott, elfogadó lehessen.

Valószínűleg nem Ön az, akinek segítenie kell a döntésben. Kapcsolatuk akkor folytatódhat, ha barátja lezárta ügyeit a korábbi partnerével, és volt ideje végiggondolni, merre tovább. Lehet, hogy szerencsésebb lenne, ha egy ideig egyedül lenne, amíg elcsendesednek az emlékei, sérelmei, fájdalmai. Ön azt teheti, hogy vár valameddig, ha úgy érzi, van erre ideje és türelme. Kapcsolatuk még nem volt olyan szoros, hogy megkösse, bátran keresgéljen, legyen nyitott mások felé is.

üdvözlettel

bárdos kata

Gyermek klinikai szakpszichológus
Share