Jelenlegi hely

“Szolidáris bekakilás” - ikreknél

Van két nevelt lányom, 5 évesek és ikrek. 3 évvel ezelőtt L. szívműtéten  esett át. Műtét előtt már ügyesen gyakoroltuk a szobatisztaságot, műtét után nem működött a wc-be kakilás. Nem is
annyira pelusfüggő, mert a bugyiba is gond nélkül elvégzi a dolgát, de a bili-wc esélytelen. A tesó mostanig gond nélkül intézte magát, de mostanára utánozza és napi rendszerességgel ő is bekakil.  Szépen, türelmesen próbáljuk megértetni hogy ez már nem megy így, de lepattan róluk. Válasz: "Nem szeretem a wc t, a bilit se". HOGYAN lehetne segíteni? Szigorítani is próbáltuk, nem nézel tv-t, meg hasonló, de az se segít.

Kedves Anna!

Az ikrek esetében megjelenő nehézség véleményem szerint a szobatisztaság terén nyilvánul meg, mégsem arról szól. Említette, hogy volt egy műtét, amely megzavarta a fejlődésnek ezt a szakaszát, és visszaesést tapasztaltak az éppen aktuálisan kialakuló készség, a szobatisztaság terén. Ez teljesen normális és hétköznapi reakció, ha a műtétet követő, vagy bármely más traumatikus, vagy nagyon fontos eseményt követő hetekben, hónapokban van jelen a visszaesés. A kislánynál azonban ez évek óta tart. Ez azt jelzi, hogy elakadt valamilyen témában. Érdemes lenne személyesen is felkeresni egy pszichológust, hogy megértsék, mit is szeretne ezzel jelezni a kislány. A büntetés, az érvelés emiatt nem is fog működni. A jutalmazást esetleg megpróbálhatják, de ha ez tényleg csak egy tünet, akkor a jelentése lesz fontos. Mit jelent a kakilás a kislánynak? Ő irányít? Megtart valamit, ami az övé? Nem engedi el a produktumát? Vagy agresszió, düh rejtőzik benne? Büntetni szeretne? Ezek mind lehetséges hátterek lehetnek, természetesen nem tudatosan, nem ilyen könnyen elmondható formában.

Az ikrek kapcsolata nagyon különleges, nagyon szoros. Az ikertestvérnél megjelenő “szolidáris bekakilás” is ezt mutatja. Úgy sejtem, hogy L.  problémájával kell kezdeni a munkát, és valószínűleg testvérének a visszaesése a kakilásban magától is javulni fog.

Addig is inkább dicsérjenek, jutalmazzanak, mint szidjanak, büntessenek, hogy ne szorongás, görcsök és feszültség kapcsolódjon a szobatisztasághoz. Emellett érdemes kicsit koszolós, pancsolós játékokat (sarazás, pocsolyában ugrálás, gyurmázás, stb.) engedni nekik. Továbbá érdekes lehet beszélgetni a műtétről, hogy ki hogyan élte meg, főleg, ha erről nem nyíltan kell beszélniük, hanem egy szereplőbe bújva.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.