Jelenlegi hely

Szobatiszta, de...

Szeretném véleményét megkérdezni 3 éves kisfiammal kapcsolatban. Gyermekem júliusban töltötte a 3-at, szeptembertől óvodába fog járni. Sajnos nem tudtuk eddig elhagyni a pelenkát. Kisfiam rendszeresen maga
kéri, hogy bugyit adjuk rá, ő választja ki, melyiket szeretné felvenni. De nem szól, ha pisilnie kell, rengetegszer kérdezzük tőle, mindig nemleges választ kapunk. Visszatartja, ameddig csak tudja, ráültetjük többször bilire, de csak ül rajta, és mondogatja, hogy "hm, nem jön". Még akkor sem, ha baleset történik bilizés előtt és becsorog egy kis pisi, azonnal visszatartja, szól, hogy becsorgott, ráültetjük a bilire és nem történik semmi. WC szóba sem kerülhet, határozottan elutasítja, kint a kertben sem hajlandó pisilni. Már csináltam motivációs táblát, semmi sikert nem értünk el. Vettem zenélős bilit, eleinte sikerült zenélésre bírni, de ahogy megszólalt a muzsika, elzárta a "csapot", pedig még bőven lett volna produkálni való. Természetesen nem szeretnénk, hogy baj legyen a vizelet visszatartásból, így megkapja a pelenkát, melyet ahogy ráteszem, azonnal megtölt. Tehát ő szabályozza a vizeletürítést. Próbáltam pelenkában bilire ültetni, azzal sem jártam sikerrel. Próbáltuk a kedvenc unokatesóval rávenni, hogy pisiljenek együtt játék közben, azzal sem értünk el sikert. Elzárkózik minden mástól. Ha megkérdezem tőle, hova szoktunk mi pisilni, válaszol, hogy WC-be, hova szokott ő pisilni, rávágja, hogy piros bili (ami nyilvánvalóan nem így van). Próbáltuk motiválni, ha sikerül a pisi, megyünk, veszünk
játékot, próbáltuk a negatív motivációt is, azzal sem értünk el semmit.
Védőnő, gyermekorvos azt tanácsolta, ne erőltessük egy ideig, majd magától átáll. Nem is erőltetjük, csak próbálkozunk, nem szeretném, hogy az óvodában emiatt bármilyen hátránya legyen. Októberben fog megszületni a kistesó, ahogy otthon leszek az öccsével, el fogom tudni hozni  alvás előtt, de aggódom, hogy abban a két hónapban meg fogják szégyeníteni, ha mindig bepisil alvás közben. Augusztus végén lesz óvodai beszoktatás, akkor tudok beszélni az óvónővel, hátha hajlandók kompromisszumra ebben az esetben. Az orvos és a védőnő azt mondta, a gyermek szobatiszta, mert ő irányít, csak valamilyen pszichés gátja van ennek a pisi-elengedésnek, hogy így ragaszkodik a pelenkához. Kérem tanácsát, mit tehetnénk még?

Kedves Zsuzsanna!

Gyermeke tényleg szobatiszta a szó hivatalos értelmében, hiszen képes érzékelni, hogy pisilnie kell, képes visszatartani, és ő irányítja azt, hogy hova ürítsen. Csak nem egyezik ez utóbbiban a felnőttek és az ő elképzelése.

Én is azt mondanám, hogy nem érdemes erőlteteni, hiszen a tudása már megvan, csak valamiért elakad a megvalósításban. A piros bilihez már kötődik, és valamilyen szinten fontosnak tartja, hiszen azt nevezte meg a saját pisilős helyének. Itt a nehézség tényleg az óvodakezdés. Első körben egyeztetnék az óvónőkkel, hogy mire van lehetőség, hogy ne kelljen fölöslegesen erőltetni kisfiánál. Valószínű, hogy a csoportszellem és az ottani szokások is formálni fogják, hiszen adott időben ajánlják fel a pisilés lehetőségét, és az összes többi gyerek úgy csinálja, akkor motiválhatja őt, ha nincs ráerőszakolva vagy túlerőltetve. Arra nincs lehetőség, hogy rögtön úgy kezdje az óvodát, hogy csak délelőtt van bent?

Az utolsó mondatával, hogy kistestvére fog születni, lehet, hogy a történet kulcsát adta meg. Kisfia mintha a kontrollt gyakorolná, mintha önmagának adna ezzel biztonságot, hiszen most olyan dolgok történnek a családban, amik kiszámíthatatlanok, érthetetlenek számára, és megváltozik az őrá irányuló figyelem és a felé irányuló elvárások. Ezzel a pelussal kicsit “kisbabás” marad még, mintha az eddig szerepét, helyzetét erősítené. Ha más területen nagyobb figyelmet kapna, és kialakulna valami új szerepe, és közben megmaradhatna a babás kapcsolódási vágya máshogy (bújásban, esti mesében, vagy ami Önökhöz illik), akkor nem lesz szüksége a pelusra. Illetve ha az irányítást, a biztonságot megéli valamilyen más téren (akár pl. azzal, hogy egyedül mehet pisilni, nem más segíti a bilire-wc-re), akkor talán a pisi visszatartására sem lesz szüksége. Addig pedig próbálják minél kevesebbszer kérdezgetni, főleg, ha valójában ettől nem is lesz nagyobb az esély, hogy a megfelelő helyre pisiljen.

Üdvözlettel

Standovár Sára

 

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.