Jelenlegi hely

"Szívatás" az oviban

Van egy 1 éves és egy 6 éves fiam. A nagyobbikkal kapcsolatban lenne kérdésem.
Ő most nagycsoportos, jövőre megy iskolába. Van egy barátja, aki egy csoportba jár vele és még közel is lakunk egymáshoz. A szülők kapcsolata elég jól alakult eddig. Nem tudom, hogy szóljak-e a szülőknek vagy ne erről a gondról. Pár hete kezdődött, és azóta sírva járunk oviba. Az én fiam nagyon kötődik ehhez a kisfiúhoz, elé szalad, várja, szeretne vele sokat együtt lenni. Viszont ez a barát nagyon kihasználja ezt a helyzeti előnyt,  ugyan ő is szeret vele lenni. De ha például más is feltűnik, akkor már lekezelő a fiammal. Sokszor az oviban is és az ovin kívül is kihasználja, "szívatja" és piszkálja. Nagyon tudja, mi a gyengéje, és azzal húzza őt. Az én fiam pedig nagyon lelkis és rágódik rajta. Mondtuk neki, hogy barátkozzon más gyerekekkel is, erre a barátja is elkezdett azzal a másikkal barátkozni, és teljesen maga köré gyűjt mindenkit, akivel az én fiam szeretne játszani.
Nem tudom, mitévők legyünk. Nem szeretném, ha emiatt az én fiam el lenne nyomva és hátrányos helyzetbe kerülne.
Köszönöm a segítségét.
Veronika

Kedves Veronika!

Mintha azt nem szeretné, hogy a szülőkkel feltétlenül konfrontálódni kelljen, mert jól alakult a kapcsolatuk? De ha valóban jól alakult, akkor le lehet velük ülni, és kulturáltan meg kell beszélni, hogy Önök mit tapasztalnak. És elbeszélgetni, hogy hogyan tudnának közösen segíteni a gyerekeknek. Remélem, hogy jól reagálnak majd, és közösen meg tudják majd érteni, hogy mi is történik.

Ha elutasítóak, akkor más utat kell válasszanak!

Érdemes lenne ez esetben egy szakemberrel átbeszélni egy-két alkalommal a kialakult helyzetet, mert többféle megoldás is elképzelhető. Lehet, hogy az óvónő is kompetens a konfliktus kezelésében, de lehet, hogy az látszik csak megoldásnak, ha csoportot vagy óvodát váltanak. Elképzelhető az is, hogy egy rövid, terápiás folyamat segít majd. Ezeket a lehetőségeket azonban Önöknek kell mérlegelniük aszerint, hogy melyik megoldási kísérlet működött és melyik nem.

Az biztos, hogy a fiuknak segíteniük kell.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share