Jelenlegi hely

Szexuális problémák

Olyan problémám lenne, hogy van egy barátnőm, a kapcsolatunk 4 éve tart, és az első 3 évben minden simán ment a szexuális kapcsolat terén, de az utolsó évben már nem akarja, vagyis csak majdnem minden 2 hónapban egyszer. Próbáltam vele beszélni arról, hogy mi lehet a gond, hogy én csinálok-e valamit rosszul, vagy neki vannak-e problémái, de mindig azt mondta, hogy nincs semmi gond és hogy szeret. Bárhogy próbáltam megközelíteni, nem sikerült semmit sem kihúznom belőle. Gondoltam, akkor lehet valami stressz vagy vannak gondjai, de semmit nem találtam. A kapcsolatunkban elvagyunk gond nélkül. Veszekedni sem szoktunk és mindig örülünk egymásnak, elbeszélgetünk. Kérem segítsen, hogy mi lehet a gond! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Anonymous!

A gond az, hogy nem tudják megbeszélni, hogy mi a gond. Valami működött három évig, majd nehézségek kezdődtek. Ön elmondja a párjának, hogy problémának látja a megritkult szexuális életüket, és ő erre nem reagál. Mintha nem érezné a súlyát, hogy ez Önnek probléma? Vagy nem zavarja, hogy Ön megfogalmaz egy problémát a kapcsolatukban? Mit jelent az, hogy elvagyunk gond nélkül? Milyen az Önnek, hogy sosem veszekednek? Miről szoktak elbeszélgetni? Voltak-e már nehézségek a kapcsolatukban? Hogyan fogalmazták meg egymás számára? Született-e megoldás?

Nem tudunk találgatni, hogy miért ritkultak meg az együttlétek. Viszont ez egy lehetőség, hogy megtanulják a kapcsolatban felmerülő nehézségeket közösen megoldani. Egy idő után minden kapcsolatban eljön az a pont, amikor a szerelem, a másik iránti vágyódás alábbhagy, és a praktikus mindennapok nehézségei megjelennek. Ez nem rossz dolog, a kapcsolat fejlődésének elkerülhetetlen állomásáról beszélünk. Itt új feladatokkal szembesül a pár: felismerjük-e a nehézséget, vagy csak egy rossz érzés távolít-e el minket? Sikerül-e megfogalmazni a másik számára a problémát? Nyitott-e a másik az általam megfogalmazott nehézségre? Tudunk-e megoldást találni?
Ezek olyan kérdések, amik a párkapcsolatok működésének bizonyos alapjait is jelentik. A most felmerült probléma egy lehetőség az Önök számára, hogy a kapcsolatuk ezen oldalát is felépítsék.

Üdvözlettel,

Kovács Réka

pszichológus
Share