Jelenlegi hely

Szex a baba előtt?

Az én kérdésem a gyermek szexualitáshoz való hozzáállásával kapcsolatos. Először is kiemelném, hogy első gyermek, és egyikünk neveltetése sincs még csak köszönőviszonyban sem az általunk kívant hozzáállás elérésével. Férjemmel 6 éve vagyunk együtt, 3 éve házasok. A tartalmas, jó szex mindkettőnknek igénye és szerencsére tökéletesen működik minden. A gyermek
születése előtt sokszor voltunk együtt 5 évig, szinte naponta. A babát terveztük, akartuk, 1 hónap alatt sikerült is. A terhesség csodás volt, nem csökkent egyikünk vágya vagy érdeklődése sem. A szülés után is megoldottuk az első hetektől kezdve.
A dilemmám a következő. A kislányunk az elejétől fogva egy szobában alszik velünk, 9 hós koráig kiságyban, később velünk. A kérdésem az volna, hogy meddig egészséges vagyis inkább meddig nem káros a gyermeknek, ha lát minket szeretkezni? Nem arról van szó, hogy éjjel-nappal ez megy, de előfordul, hogy nincs máskor lehetőség, vagy egyszerűen ránk tör a vágy. Nem vagyunk állatok, és gátlástalanok sem, csak úgy voltunk vele eddig, hogy nem érdekelte, nem is figyelt ránk, nem tudja, mit csinálunk. Mostanra már érdeklődő, 1 éves elmúlt - és figyel. Nem akarok se neki, se magamnak gondot, de azt sem akarom, hogy ez valami szégyellni való, kellemetlen vagy épp rossz dologként maradna meg. Nem akarom, hogy a szex tabu legyen, azt szeretném, ha később értené, mi történik, persze nem előtte fogjuk csinálni, de ha véletlenül ránk nyit, meghall, akkor ne élje meg kellemetlenül. Természetes és jó dologként fogja fel. Nyilván még nagyon messze vagyunk attól, hogy beszélgessünk vele erről, de érdekel, hogy milyen úton induljunk, ha ezt szeretném elérni.

Kedves Kérdező!

Kérdéséből kiérződik, hogy a legjobbat szeretné kislányának: megtalálni az egyensúlyt, hogy megfelelő keretek-határok legyenek a szexualitásban, de mégsem a görcsösség vagy szégyen mentén. Valahol azt kell megtalálni, hogy mit is szeretnének képviselni felé a szeretkezésről, és ezt hogy tehetik. Ha jól értettem, akkor ez egy fontos közös nyelv, egyfajta minőségi együttlét a férje és Ön közt. Ám nem szabad elfelejteni, hogy ez egy intim, testi együttlét, azaz csak bizonyos személyekre tartozik. Ha kislánya ennek szem és/vagy fültanúja, úgy érezheti - jogosan -, hogy ez nem rá tartozik, valamit meglesett. Ezek bűntudattal és szégyenérzettel járnak. Azzal, ha beengedik az együttlétbe őt is, pont az ellenkezőjét érik el. Persze ehhez egyfajta tudatossági szint már szükséges, de a leírásából úgy látszódik, hogy kislánya már érdeklődő, és egyre többet felfog a történetből. A nyíltság és őszinteség nagyon fontos lehet, és értéket képviselnek vele, hogy kérdezhet, vagy mesélnek a szex öröméről, de maga az aktus túl intim ahhoz, hogy annak részese legyen.

A beszélgetésnél azt érdemes figyelembe venni, hogy a gyerekek személyiségfejlődése során nem mindig érdeklődik iránta, és olyankor nem is érdemes erőltetni a témát, mert kínosnak élheti meg, ami megintcsak pont a gátlásokat indíthatja be. A szexulis érdeklődés első időszaka a kisóvodás kor. Akkor már lehet gyermeki szinten beszélgetni a témáról, de a valós helyzetek, "szemtanúság" nélkül. A kisiskolás időszak kicsit semlegesebb ezen a téren, majd elindul a pubertás és a serdülőkor. Fontos mindig figyelembe venni a kislánya személyiségét: ha kevésbé érdeklődő, akkor túlterhelő lehet akár egy kis információ is, ami nem jókor jön. A szülei szexuális aktusának szemtanúsága pont ilyen lehet, így érdemes óvatosabban, intimebb helyzetben együtt lenni. Nem a szégyenérzet miatt, hanem az intimitás megélése miatt. Így értheti meg kislánya a leginkább, hogy ez egy örömforrás, mely a kapcsolatot építi.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Share