Jelenlegi hely

Szeretnék segíteni a gyermekemnek

8 éves gyermekemről szeretnék kérdezni. Jelenleg 1. osztályos tanuló, nincs önbizalma, kicsit dacos, de rettentően félénk és szerintem szorong is, viszont 1-2 óra elteltével kezd oldódni. Ismeretlenektől és a régen látott ismerősöktől elbújik, és ilyenkor nem együttműködő. Nemrég voltunk a pedagógiai szakszolgálatnál, ahol azt nézték, hogy hogyan fejlődik, és ott sem működött együtt, nem tudták normálisan megcsinálni a feladatokat, végül 60%-os tesztet hozott össze úgy, hogy csak mutogatott. Ráadásul beismerték, hogy félrediagnosztizálták már 2 éve. Most sajnos olyan iskolába jár, ahol össze van vonva az 1. és a 2. osztály. Jeleztuk azt is, hogy ez az iskola nem jó a gyermekünknek, de sajnos süket fülekre találtunk. A tanárnő azt mondta, hogy nem tud vele foglalkozni - már az első nap. Én személy szerint tudom, hogy a gyermekem mire képes és hogy mit tud, csak sajnos ezt nem mutatja meg másoknak, és így elég rossz szakvéleményt kapunk egyfolytában. Hozzáteszem, hogy az iskolában jelezték, hogy már most megcáfolta azt a szakvéleményt, amit a pedagógiai szakszolgálatnál kaptunk. Sajnos egy pszichológust anyagilag nem tudnánk fizetni, de mindenképpen szeretnék segíteni a gyermekemnek, hogy meg tudjon nyílni és igenis megmutassa, hogy ő milyen okos, és ne csak itthon tudjuk ezt. Esetleg tudna nekem tanácsot adni, hogy hogyan tudjuk ezt a problémát leküzdeni?

Kedves Eszter!

Amenniyben a jelenleg érvényes szakvélemény nem helytálló, érdemes lenne felülvizsgálatot kérvényezni, vagy fellebbezni. Ez azért is lehet fontos, mert az iskolába aszerint veszik fel, és kap fejlesztést vagy speciális nevelést. Így ha a szakvélemény alapján mást kellene kapnia, mint amit Ön gondol, akkor ezt nem igazán tudja kiharcolni. A szakvélemény készítésekor a gyermek pszichés állapotát, szorongását, bizonytalanságát is figyelembe szokták venni/kellene venni. Ha felmerül a szakértői vizsgálat alatt, hogy lelki gátak is jelen vannak, akkor pszichológus segítségét szokták felajánlani. A túl erős szorongás okozhat ugyanis olyan mértékű teljesítményromlást, hogy félrediagnosztizálják, vagy túlságosan alacsony intelligenciát mérjenek. Ha ez a javaslat nem történt meg, még Ön is kérheti. A pedagógiai szakszolgálat pszichológusokkal is rendelkezik, és nagy segítség lehet ilyen erős gátlás feloldására. Az ellátás ingyenes a lakhely szerinti szakszolgálatnál.

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.