Jelenlegi hely

Szerelmes manipuláció?

Hosszú történetemet szeretném rendbe tenni. Tanácstalan vagyok, hogyan tudom feloldani ezt helyzetet. Jól képzett, családban élő középkorú nő vagyok, lassan házasodtam meg, de most szépen kialakult az életem - ám ezzel párhuzamosan rombolva is van. 15 éve jár utánam egy férfi, aki valójában szerelmes. Kapcsolatot nem akart velem igazából, nem szeretett volna családot, ahogy az indirekte információkból kiderült. Ő most egy jó ötvenes. A gond ott van, hogy belenyúl a kapcsolataimba, de velem nem áll szóba, ebből adódóan a kapcsolataim bizalmi, őszinte jellege felborul és előbb-utóbb a kapcsolat tönkremegy. Ez nagyon bánt. A férjem is tudja, de nem tudunk mit tenni, nem áll mellénk igazából senki, csak finoman jelzik, hogy így van. Utolérni személyesen nem tudom. Igazából ő megkéri ezeket az embereket, tájékoztassák, merre megyek, hol vagyok, illetve, hogy ő segíteni akar nekem - ez a kép állt össze bennem az információk alapján. Nagyon megalázva és becsapva érzem magam. Ördögi kör. Van, aki csak nevet rajta, van, aki inkább kihátrál belőle. Ez egy vezető beosztású ember, ő szabadon mozog, mivel tanár vagyok, sok emberrel kapcsolatban voltam. Most itthon vagyok kisgyerekkel. Nyelvtanár vagyok, és ilyen beosztású embereket is tanítottam. Kipróbáltam, hogy nehogy nekem valami rossz képzeteimből adódó dolog legyen ez. Belső, számomra fontos információt megosztok a vélt "segítővel", s amikor mástól, egy teljesen ismeretlentől jön vissza az információ, akkor egyértelmű, hogy ismét a nyomomban van. Mit kellene tennem? Hogyan oldható fel ez a igen rossz, rajtam uralkodó szerelmes manipuláció? "Segítőkészség", nekem már-már üldözés...

Kedves Hölgyem!

Nekem is eszembe jutott, hogy „rossz képzetei” okozhatják kellemetlenségeit. Ugyanakkor próbára tette ismerősein keresztül a helyzetet, és igazoltnak találta feltételezéseit. A másik gondolatom az volt, hogy ez egyfajta bántalmazás, ami sajnos nem példa nélkül való. Vannak, akik valódi kapcsolatok építése helyett manipuláció útján működtetik világukat.

Leveléből hiányoznak saját érzései. Hogyan is áll ezzel a férfival?  Még az is lehet, hogy valahol imponál Önnek, hogy egy ilyen imádó kíséri egész felnőtt élete során. Talán valamilyen megerősítéseket is „küld” neki, akár tudattalanul is. Ha 15 éven át soha, semmilyen módon nem fogadta el a közeledését, akkor már elmúlt volna ez az érzés. Valamiért még most is fontos neki. Leveléből úgy tűnik, kicsit hiányzik Önnek, hogy a férfi nem kezdeményez Önnel személyes kapcsolatot, csak kerülőúton vesz részt az életében.

Látható, hogy folyamatosan foglalkozik a férfi működésével, ezzel is fenntartva mindkettőjük érdeklődését. Ha szeretné eltüntetni a történetéből ezt a férfit, akkor rendet kell tennie az életében. Nem a férfi működésével, hanem saját érzéseivel kell foglalkoznia. Gondol-e rá néha, fantáziál-e néha róla, keresi-e a tekintetét, ha véletlenül egy térbe kerülnek, stb. Ne ijedjen meg akkor se, ha a vizsgálat eredménye pozitív, ha mégis érez iránta valamit. Lehetséges, hogy ez valamiféle „társasjáték” Önök között, amit ki nem mondott érzések, be nem vallott érzelmek működtetnek.

Ha saját magában sikerül rendeznie a férfihez fűződő érzéseit, akkor a „zaklatás” is megszűnik majd.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.