Jelenlegi hely

Szakított, mert futballozom

A barátnőmmel együtt voltunk 1,5 hónapig.Minden rendben volt, nem veszekedtünk.De amikor megtudta, hogy futballozom, hirtelen szakított. Nem értem, hogy miért, hisz az elejétől fogva rendesen viselkedtem vele, nem voltam bunkó meg semmi hasonló. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

Alapvető igazság, hogy egy párkapcsolati problémát rendkívül nehéz úgy megítélni, hogy azt csak az egyik fél részéről ismerjük - ezért hatásosak a párterápiák, mert ott az üléseken mindketten részt vesznek.
Kérdésére csupán azokat az alternatívákat tudom válaszul adni, amelyek bennem felötlenek.

Elképzelhetőnek tartom, hogy a lány egy vagy több korábbi kapcsolatában a másik fél labdarúgó volt, s a negatív tapasztalatok, csalódások ismeretében megijedt attól, hogy újra valamilyen trauma éri, s ezért döntött a kapcsolat hirtelen lezárása mellett. Persze mindannyian tudjuk, hogy azért, mert valaki hasonló hobbival rendelkezik, vagy ugyanazt a sportot űzi, mint mások, az nem jelenti, hogy minden területen hasonló. Csakhogy ezt nagyon nehéz megértetni és elhitetni valakivel, aki korábbi traumatizációi során generalizálta a szorongását, tehát az átélt kellemetlen élményekhez bizonyos jegyeket, motívumokat kapcsolt. Egy példa erre: a házi nyúl nem félelmetes állat, ám ha egy kisgyermek korábban rossz tapasztalatra tett szert egy nyúhoz hasonló állattal (mondjuk olyannal, aminek nagy fülei, vagy hosszú szőre van), akkor van arra esély, hogy ezeket a jellemvonásokat összekapcsolja a szorongása tárgyával, s később a házi nyúltól is féljen.
Pánikzavarban, vagy epilepsziában szenvedőknél is megfigyelhető, hogy a rohamokat valamilyen kulcsinger (egy bizonyos hang, íz, valamilyen kép vagy érzet) idézi elő. Arra pedig különösen hajlamosak vagyunk, hogy elkerülő magatartást alkalmazzunk, ezért már jó előre kitérünk az olyan helyzetek elől, amelyekhez kellemetlen élmények fűződnek. Az, hogy a párja kilépett a kapcsolatból, akár ennek is tulajdonítható.

Természetesen ez csak egy feltételezés, mivel a valódi okokat vastag balladai homály fedi.
Az is lehet, hogy a szakítás már korábban érlelődött benne, csupán valamilyen okot keresett, ami előmozdította a kapcsolat lezárását.

Annyit Ön is tehet, hogy átgondolja, az együtt töltött idő alatt voltak-e olyan, esetenként visszatérő események, amikor a párja furcsán viselkedett.

Üdvözlettel:
Herceg Attila drs.

 

Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.