Jelenlegi hely

Provokálta a veszekedést

Volt párom gyakran dührohamot produkált, ilyenkor agresszív volt és mindenért engem hibáztatott. Mindenbe belekötött, provokálta a veszekedést.  Ha nem voltak dührohamai, akkor lekezelően, flegmán beszélt velem. Sajnos az évek alatt annyi bántást kaptam tőle, hogy 5 év után nem bírtam tovább, elköltöztem tőle. Szerettem volna, ha eljárunk párterápiára, de ez elől elzárkózott. (Volt felesége is hasonló okok miatt vált el tőle). Szakításunk után hamarosan megismerkedett egy nővel, aki  jó anyagi körülmények között él egy 2 generációs házban, és oda is költözött hozzá, onnan jár be dolgozni, mert közel van a munkahelyéhez, ill. a nő szülei is kedveskednek neki, mert örülnek, hogy a lányuknak lett párja.
Érdeklődni szeretnék, hogy ebben az új közegben mennyi esély van a dühroham produkálására?  Az újabb, kényelmesebb környezet megszüntetheti ezt az állapotot?  Gyógyíthatja-e az új környezet a dührohamokat, vagy ebben a kapcsolatában is hasonlóan fog viselkedni, mint velem tette? Köszönöm válaszukat: Mária

Kedves Mária!

Ha a volt párja korábban is hajlamos volt a dühkitörésekre, akkor ez később is visszatérő problémát jelenthet az életében. Érdemes végiggondolni, hogy miért hibáztatta Önt? Mivel kapcsolatban volt türelmetlen Önnel szemben? Mit nem tudott elfogadni és miben érdemes Önnek megújulnia?

Sokszor előfordul, hogy ha a párkapcsolatban a partnerek változást várnak a másiktól, és az sokáig kudarcba fullad, a kialakuló viták elmérgesednek, ilyenkor a sérelmek és a türelmetlenség eluralja a két ember viszonyát, és ha valamelyik fél elzárkózik a párterápiától, az esély is elveszik, hogy rendbe lehessen hozni a kapcsolatot.

Nagyon fontos, hogy helyére kerüljön, milyen tükröt tartott az Ön számára ez a kapcsolat,  és milyen tanulságokat tud megfogalmazni. Ne hibáztassa magát olyan dolgokért, aminek nincs helye, és figyeljen arra, amivel most szembesülhet magában! Igazából sokkal fontosabb az a kérdés, hogy az Ön számára milyen lehetőségek nyílnak meg a szakítás után. Most van rá alkalom a tapasztalatokon töprengeni, és megfogalmazni, mi fontos az Ön számára egy kapcsolatban, és hogyan tud kiegyensúlyozottá válni, amire eddig nem volt lehetőség.

Üdvözlettel:

E. Tóbiás Sára

pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.