Jelenlegi hely

Próbálom fenntartani az önbecsülésem_2.

Köszönöm a  soraimra adott értékes válaszát. Azért alakult ki az, hogy másokkal hasonlítom össze azt, hogy mim van, mit értem el, mert az én életkoromban már gyakori kérdés az, hogy: "van házad, lakás? Hol, kivel élsz? ", Milyen autóval vagy?, Család, gyerekek?...stb". Aztán ott van az amikor elhangzik a másik nem (hölgyek) szájából az, hogy, "ha egy negyvenes pasinak nincs gyereke, az defektes, ha egy negyvenes pasinak nincsen saját háza az akkor semmire kellő, mert mit csinált
eddig?..stb". És akkor én magyarázkodhatok, hogy mi miért van úgy, ahogy, de már nem magyarázkodom, mert egy ideje belefáradtam, de sajnos ez egy anyagias világ, a látszat számit, és mindez lassan lerombolta az önbecsülésemet, és végül elhittem, hogy senki vagyok, értéktelen. Másodsorban, ha van mit felmutatni, amit önerőből ér el az ember, az azért ad egy bizonyos magabiztosságot, erősíti az önbecsülést, de lehet, hogy tévedek, de másokon ezt látom.
Mindezek ellenére, valóban szuper lenne önbizalommal telve lenni, talán lenne is mire, de nincs hozzá hitem, a saját sikereim semminek tűnnek, nem elég látványosak. Emberi értékeim biztos vannak, de úgy tapasztalom, hogy azok manapság
semmit nem számítanak, huszadrangú ebben az érdekvilágban. Sajnos a tesztek nem működnek a megadott oldalon, mert a kiértékelés gombra kattintva nem történik semmi.

Köszönöm, Azaki

Kedves Azaki!

Úgy tűnhet, az én szerepem az örök kötekedőé, aki mindenre szeretne valami ellentéteset mondani. Pedig a következőkben szeretnék rávilágítani, miért gondolom úgy, hogy a levelében felsorolt állítások nem bírnak elegendő érvvel arra nézve, hogy az érdektelenségbe meneküljön.

Egyrészt meg kell jegyeznem, hogy tapasztalataim szerint nem csupán a negyvenes korosztályban hangzanak el azok a kérdések, amelyeket leírt. Ezek ugyanúgy felmerülnek a húszas, harmincas éveikben járók társaságában. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a ház/lakás, társkapcsolat, autó, pénz képvisel olyan értékeket, amelyek garanciát kínálnak a boldogságra. Ezek csupán biztonságot kínál(hat)nak. Csakhogy a biztonság közel sem egyenlő a boldogsággal.

Mi a különbség?
A biztonság (nagyon kevés kivételtől eltekintve) sosem készen kapott, hanem mi magunknak kell tenni érte – mégpedig folyamatosan. A biztonság ellentettje a fenyegetettség, a veszély – ami szorongással jár. Annak érdekében, hogy a biztonságot fenn tudjuk tartani, folyton-folyvást el kell nyomnunk a fenyegetettség érzéséből fakadó félelmet, szorongást. Ha pedig a fentieket (társ, lakás, autó, pénz, család) úgy tekintjük, mint a biztonság zálogait, akkor bármelyik hiányát veszélyként fogjuk megélni. Mit fogunk tenni? Mindent megteszünk a veszély ellen. Azért emeltem ki, mert ez itt a kulcsszó. Nem a családért, a társért, az anyagi javakért teszünk, hanem a hiányuk ellen küzdünk. Egyik kapcsolatból a másikba menekülünk, egyre több külsőséggel vesszük körül magunkat, hitelt hitelre halmozunk. Ez pedig eleve kizárja a boldogság lehetőségét.

Ezzel szemben a boldogság feltételeit bármikor újratervezhetjük. Ha elveszítek valamit, még mindig van lehetőségem arra, hogy másban leljem meg a boldogságot. Dönthetünk tehát, hogy életünket a veszélyérzetből fakadó szorongás, vagy a választás szabadságából fakadó boldogság megélése köré szervezzük.

Haladjunk tovább! Azt írja, akinek negyvenévesen nincs gyermeke, lakása, autója, az „defektes”. Visszakérdeznék: ha ez valóban így van, akkor miért van megannyi „defektes” ember? Ugyanis téved, ha azt hiszi, Ön ritka kivételt képez. Ha alaposabban szétnéznék az ismerősi körömben, bizony nem egy embert találnék, aki 30-40 évesen „defektes”. Érdemes lenne őket megkérdezni, hogyan vélekednek önmagukról. Defektesnek tartják magukat? Ha igen, küzdenek a félelmeik ellen? Miben látják a boldogság gátját? Úgy hiszem, meglepő és tanulságos válaszokat kapnánk.

Az önismereti tesztekkel kapcsolatban két dolgot tudok javasolni.

1: szabadidejében kutakodjon az interneten! Arra mindenestre ügyeljen, hogy megbízható teszteket válasszon – vagy praktizáló pszichológusok, vagy tréningeket végző közösségek honlapjairól.

2: bátran vegye fel velem a kapcsolatot, és nagyon szívesen küldök Önnek teszteket, illetve segítek azok kiértékelésében.

Üdvözlettel:
Herceg Attila

Problémakör: 
Share