Jelenlegi hely

A párom szerint "nem vagyok fullos"

Nem merem leírni a problémámat ugyanis lehet gyerekes dolog mégsem hagy nyugodni.
A párommal másfél éve vagyunk és lakunk is együtt. Nagyon jó kapcsolatnak tudom/tudtam be a miénket, viszont mára teljesen elborult az agyam. Párom és az exe több mint 4-4,5 éve szakítottak. Első nagy szerelem, első gyönyörű barátnő, és első hatalmas szerelmi csalódás. Megismerkedett velem, minden tökéletes volt, de feltűnt, hogy az exe mindenáron próbálja felhívni magára a figyelmet. Minden közös képet likol, megnézi az összes storyt, amit kirakok pár percen belül (holott nem ismerősöm). Amikor összejöttünk a párommal, régi szerelmes bejegyzéseket kedvelt, ezáltal is felhívva magára a figyelmet.
Egyszer butaságból belenéztem a telefonjába, láttam, hogy javasolt beszélgetőpartnernek az exét hozta ki, amit azért is furcsálltam, mert nekem csak olyanokat hozott ki, akikkel ha nem is napi, de heti szinten beszélgetek. Üzenet persze nincs (vagy ki van törölve). Az ex többször is csinált olyat, hogy írt párom testvérének egy olyan képhez, amin én és a párom is rajta van. Ezekkel a dolgokkal nem is lenne baj, de egyszer kitudódott, hogy párom a testvérének ilyet írt rólam: nem vagyok fullos, és ha több pénze lenne, különb nőt találna magának. Itt én teljesen összetörtem lelkileg, önbizalmam és az addigi rózsaszín köd, amiben voltam, teljesen eltűnt. És ezekre csak rásegített a tudat, hogy lehet, mégsem tudja párom sem feldolgozni az exét, ő volt a mérce, a gyönyörű, a „fullos” barátnő és mindenki csak az árnyéka.
Azóta szent a béke, mondta, hogy nem tudhatom, milyen állapotában írta, mégis azóta egyszerűen nem bízom benne. És ebben, mint mondtam, nem segít az sem, hogy napi szinten „témába kerül” az ex. Nagyon sokat veszekszünk emiatt, párom mondta, hogy minden barátnőjénél ezt csinálta, mégis hibáztatom őt, mert szerintem ha valaki ténylegesen lezárja a múltat, akkor az ex nem érzi úgy, hogy keresnivalója van itt és nem is ad neki „hangot”. Önbizalmam és a bizalmam, az önbecsülésem teljesen a béka feneke alatt van, nem érzem azt, hogy a páromnak elég lennék... főleg az után, amit mondott rólam. Nem szexelünk, nincsenek közös programok, de mindig az a magyarázat, hogy csúnyán viselkedem vele. Állítólag szerelmes, meg is mutatkozik ez sokszor, mégsem tudom túltetnni magam ezen. Nagyon el vagyok keseredve...

Kedves Kérdező!

Biztosan jól érzi, hogy párja exe még nincs túl a szakításon, ezért figyeli, lájkolja posztjait, képeit – ismeretlenül is. Javasolt ismerősök listájára az kerül, aki nézegeti az oldalunkat, tehát az ex gyakran figyeli párja bejegyzéseit. Valóban figyelemfelhívás lehet, hiszen írogat a párja testvérének, nem tud elszakadni a családtól.

Kérdés, hogy párja hol tart ezzel. Az állandó érdeklődés nehezíti számára, hogy túltegye magát a régi kapcsolaton. Ugyanakkor érdekes is lehet a számára, hogy régi szerelmének még ma is ilyen fontos, hogy mi történik vele. Jól érzi, hogy ez a kapcsolat kettőjük között még nem zárult le teljesen. Az első szerelem mindig is mérce marad mindenkinek, és sok embernek okoz nehézséget, hogy új párját ne az exéhez hasonlítsa.

Lehet, hogy Ön nem annyira „fullos”, mint az ex, párja mégis magával van és nem a régi szerelmével. Sok dolog lehet a külsőn kívül is, ami maga mellett tartja, és ezt nem szabad lebecsülni. Ha Ön sokat emlegeti a volt barátnőt, akkor ezzel is az ő malmára hajtja a vizet, akkor eléri a célját, hogy ismét a figyelem központjába kerüljön. Bízzon magában, hiszen értékes a párja számára. A veszekedés, a bizalmatlanság állandó összehasonlításra készteti párját, aki rosszul érzi magát az állandó ellenőrzéstől és szemrehányástól. A békétlenség eltávolítja Önöket egymástól, rossz a hangulat, emiatt egyre kevesebb az intimitás és a szex.

Bizalmatlanságával, a veszekedések provokálásával saját maga rontja az esélyeit, párja előbb-utóbb elhagyja. Most még „helyzetben van”. Párja maga mellett döntött. Keresse azokat a dolgokat, amik összekötik Önöket. Vegye észre párja közeledését, szerelmének jeleit, és fogadja el. Ez sokkal erősebb kapocs lehet, mint a múlt emlegetése, a folyamatos gyanúsítgatás.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.