Jelenlegi hely

Nem tudom kezelni az indulataimat

Kedves Andrea!

Nem tudom, hogy kihez forduljak, vagy kell-e egyáltalán fordulnom valakihez. Egyszerűen nem tudom kezelni az indulataimat. Bárki bármit mond nekem, én mindig indulatosan válaszolok rá. Ez azért is rossz, mert akivel ilyen vagyok, mindig elfordul tőlem. Az elmúlt időben még az anyukám is. Pedig pont, hogy tőle várnàm a legnagyobb megértést. De őt soha nem is érdekelték a lelki problémáim. Mostanában egyre rosszabbul érzem magam már fizikailag is. Sokszor, amikor ideges vagyok, vagy veszekszem valakivel, erős fejfàjásom lesz. Ezután megállás nélkül csak sírnék. Éjszaka az alvás pedig nagyon nehezen megy. Eddig citromfű teàt ittam ilyenkor, de már az sem segít. És még akkor is ideges vagyok, amikor nincs is, ami kiválthatná belőlem, csak érzem, hogy remegek, és nagyon ideges vagyok. Én màr ezt nem bírom sokáig, nagyon zavar. Már nem tudom, mit tehetnék, annyira el vagyok keseredve, hogy már szinte életkedvem sincs néha...

Erika, 17 éves

Kedves Erika!

Nagyon érzékletesen leírta, hogy milyen állapotban van. És azt is, hogy mi történik ilyenkor a környezetében. De azt nem írta le, hogy mitől feszült. Lehetséges, hogy azért, mert a valódi ok valahol mélyen van, és már nem fellelhető, és lehetséges az is, hogy egyszerűen a sorozatos kudarcai a kommunikációban már eleve feszültté teszik: „vajon ma kit fogok megint elriasztani?”

Akár az egyik, akár a másik eset áll fenn, csak azt tudom javasolni, hogy keressen egy pszichológust. A lakhelye szerint tartozik valamelyik Pedagógiai Szakszolgálathoz (korábban Nevelési Tanácsadók voltak), oda kamaszként saját jogon is elmehet és kérheti, hogy valaki segítsen Önnek. Létezik olyan, hogy „Négy üléses” konzultáció, amit mint formát kifejezetten kamaszoknak dolgoztak ki. Ha nincs nagy probléma, akkor ennyi idő elég, hogy megértse, mi is történik ezekben a helyzetekben, és hogyan beszélhetne másképp. Ha pedig valami komolyabb trauma és veszteség áll a háttérben, akkor folytatódhatnak az ülések. Kérheti az édesanyját is arra, hogy segítsen ebben – úgy gondolom, hogy egy ilyen kérés megfogalmazása már átlendíti Önöket a mostani nehézségeken, mert megérti az anyukája is, hogy nem az ő bosszantására ilyen, hanem bajban van.

Arról biztosíthatom, hogy aki szemben ül majd magával, azt érdekelni fogja a problémája.

 

Üdvözlettel: Majoros Andrea

gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
Share