Jelenlegi hely

Nem tudok jó lenni

Mostanában elég depis időszakom volt a testvérem maradandó betegsége miatt, a sulis stressz miatt, és semmi célom az életben. Kevés barátom van, bár igaz barátok, csak ritkán van
alkalmunk találkozni. De amj a legjobban nyomaszt, hogy nem tudok jó lenni. Nagyon hamar felkapom a vizet, állandóan kiabálok és frusztrált vagyok. Csak jó szeretnék lenni és megfelelnj a szüleimnek. Egyébként kicsit az is bánt, hogy nqgyon megfelelési kényszerem van és talán emiatt is zavar, ha nem vagyok "tökéletes". Mit tegyek? Valami motiváció?

Kedves Anonymous01!

Sok terhet cipel mostanában. Testvére beteg, nincs kilátás a teljes javulásra, lehet, hogy egész életében figyelnie kell rá. Talán szüleik is inkább rá koncentrálnak mostanában, és kevesebb energiájuk marad Önre. Szeretne mindent megtenni, hogy megkönnyítse a dolgukat, igyekszik minden elvárásuknak megfelelni. Mostanában ez nagyon nehéz lehet, igyekezete nem elég ahhoz, hogy elégedettek legyenek Önnel. A vágya, hogy tökéletes legyen, mindenáron megfeleljen, csak a szülei elismerésével teljesülhet. Úgy tűnik, kevés jut ebből, ezért kell sokat dolgoznia érte, mintha egyre távolabb kerülne a lehetőség, hogy szülei megfelelően értékeljék. Harcol a figyelmükért, szeretetükért. Talán emiatt most jobban hiányoznak a barátai, mint korábban, náluk sem talál elegendő vigasztalást, bíztatást.

Ez mindig így lesz, amíg másoknak szeretne megfelelni! Még akkor is, ha ezek a mások a szülei. A szülők sok esetben valamilyen elképzelt, idealizált gyerek képet dédelgetnek, esetleg olyan tulajdonságokkal, melyekkel maguk sem rendelkeznek. Emiatt időnként nem veszik észre, milyen a gyermekük valójában, nem veszik észre valódi értékeit, és emiatt elégedetlenek vele.

A felnőttkor felé közeledve a szülők várakozásai másodlagossá válhatnak, és előtérbe kerülhetnek a saját értékek. Egyre fontosabb, hogy mit várunk saját magunktól, mik a saját terveink, céljaink. Az is előfordulhat, hogy ezek nagyon távol vannak a szülői elképzelésektől. Ettől nem rosszabbak, nem értéktelenebbek.

Ha saját várakozásainak próbál megfelelni, kevesebb csalódás érheti. A kitűzött célok saját magáról szólnak, elérésük közvetlen megerősítést biztosít. Kezdje kicsiben. Válasszon ki egy viszonylag egyszerű, de azért kihívást jelentő célt. Próbáljon szívósan dolgozni az eléréséért. Ahogy közeledik a megvalósulás, egyre jobban fogja érezni magát. Maga jelöli ki az utat, a nehézséget, és maga határozza meg, mi számít eredménynek. Ezen az úton kevésbé kiszolgáltatott mások elismerésének, elfogadásának.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share