Jelenlegi hely

Nem mindegy, milyen törést okoz

Kérdésem a bölcsődei beszoktatással kapcsolatban lenne.  Kisfiam 22 hónapos,  szellemileg nagyon érett, végtelenül nyugodt, kiegyensúlyozott.  5 napja kezdtük a bölcsit, egy órát tölthettem vele az intézményben az első napon, majd a 2. napon egyedül ő egy órát, a 3. napon 2 órát, a 4. napon 3 órát, az 5. napon ebédig.  Soha nem vigyázott rajtam és férjemen kívül rá senki.  A bölcsiben eszik,  játszik. Néha keres,  sír,  majd játszik tovább. Az 5. nap óta megy a hasa,láza nincs, lehet ez a stressztől?  Eddig 2 hónapos kora óta átalussza az éjszakákat,  a 3. bölcsis nap óta óránként ébred és keserves hangon keres. Ezzel kell foglalkoznom vagy természetes velejárója a beszoktatásnak?  Milyen ütemben kell haladni a beszoktatással? Tudom, hogy ezzel a feladattal neki kell megküzdenie,  de tudok neki valahogyan segíteni?  Mégsem mindegy, milyen törést okoz ez neki.  Az ottalvásról nem is beszélve... Válaszát előre is köszönöm!

 

Kedves Márti!

Sajnos azt kell mondjam, hogy a beszoktatás mindig hatalmas változás a gyermek életében. Nagyok az egyéni különbségek, de minden gyermek számára fordulópont a közösségbe kerülés. Abban is nagyon mások a kicsik, hogy mennyi idő alatt szoknak be. Az intézmények két hetet szoktak jósolni, de találkoztam már olyan gyermekkel is, aki 6 hét alatt szokott be. 

A hasmenés lehet a stressztől, de gyakran kapnak el a kicsik fertőzéseket a beszoktatás idején, hiszen egy egészen új környezethez kell a szervezetüknek alkalmazkodnia. Ez idővel javulni fog. Szintén gyakran látjuk, hogy a kezdeti időkben az anyához való ragaszkodás erősödik. Ahogy elkezdni magát a kisfia biztonságban érezni, megtapasztalja, hogy mindig jön érte, enyhülni fognak a tünetek. Érdemes lehet egy reggeli, elköszönős rituálét kitalálni egymás között, amiben benne van az is, hogy mikor jön érte. Ne az időt mondja, hanem, hogy alvás után, uzsonna után, stb. Mondja el neki, hogy Ön hova megy, amíg ő játszik.

Az alvással kapcsolatban pedig azt javaslom, hogy vigyen magával a gyermeke olyan játékot, amivel otthon is szokott aludni, vagy ami az otthonra emlékezteti. 

Amikor pedig otthon vannak, érdemes olyan időt kijelölni, ami az Önök közös ideje. Amikor számíthat arra a fia, hogy csak vele foglalkozik.

Minden jót kívánok,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus
Share