Jelenlegi hely

"Nem akarok figyelni"

Tisztelt Kinga!
Az lenne a problémám, hogy a kislányom most kezdte az első osztályt, és nem figyel a tanár nénikre, szétszórt. Elmondása szerint "ő gondolkodik magasabb dolgokról." "Nem akarok figyelni." Szóvá is tette a két tanár ezt. Mondták a gyereknek, hogy te más bolygóról jöttél? Egymás között beszélték, hogy "mit csináljunk ezzel?" - ezt a kislányom hallotta. Szerintem a gyerek nem buta, mert olvas, nagybetűkkel ír. Mindent visszamond, csak egyáltalán nem figyeli-követi a tanár szavait. Mit tegyek, hogy jobban figyeljen? 4 nap után panaszolták ezt a tanárok...

Kedves Olivia!

Korainak érzem a tanító nénik véleményalkotását – egy új első osztály általában a tanítók számára is komoly kihívás, négy nap után feltehetően még ők sem képesek áttekinteni az osztály összetételét, a gyerekek képességeit és személyiségét, pedig ők valószínűleg nem izgulnak, és rendelkeznek már némi rutinnal a feladatukat illetően. Ehhez képest a kezdő elsősök számára az iskola sokszor teljes kultúrsokk. Még ha iskolaérettnek is lettek nyilvánítva, és lelkesen is érkeznek, a sok új inger, a teljesen új keretek, és főleg a teljesen előzmények nélküli terhelés olykor a legklasszabb gyereket is talajvesztetté teszi átmenetileg.

Optimális esetben a tanító nénik az első hetekben (ideális esetben akár a teljes első évben) a legtöbb energiájukat arra fordítják, hogy az óvodásként érkező gyerekeket fokozatosan jól működő kisiskolásokká formálják. Szóval az első négy nap alapján nem vonnék még le messzemenő következtetéseket egy gyerek figyelmi kapacitásáról, és nem is vegzálnám a kislányt azzal, hogy figyeljen jobban bent – valószínüleg nem az akaratán múlik a dolog. A tanító nénikkel viszont érdemes lenne beszélni, hogy segítsék az iskolássá válásban, kérdezzenek sokszor vissza, követi-e az óra menetét, illetve ha egy-két hónapon belül is megmarad ez a kezdeti szórt figyelem, jelezzék, hogy szaksegítséget lehessen kérni.

Üdvözlettel – Kiss Kinga

gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
pszichológus
Share