Jelenlegi hely

Nem akar bilizni

Kisfiam májusban 3 éves lett, szobatisztasággal kapcsolatban lenne kérdésem. Tavaly nyáron nem sikerült, nem tetszett neki a bili, nem erőltettük. Idén januárban levettem a pelust, kiütések miatt. Úgy tűnt, február közepén alakult is a dolog, egyszer-kétszer szólt, ráült magától, örült is. De utána mintha elvágták volna. Nem szólt, bepisilt, megint idegenkedett a bilitől, wc-szűkítőtől. Hagytam, nem erőltettem, viszont a kiütések miatt pelust nem kapott. Azóta se szól, nem ül rá magától. Viszont tudom, hogy tudja, mikor kell pisilni, kakilni, mert olyankor elbújik (van 2-3 hely a szobában, nappaliban). Kakil, akkor ki is küld, menjek ki. Déli alvásnál és valamikor már reggel is száraz pelussal ébred, lefekvés előtt mindig pisil a bilibe.
Ha kisebb útra megyünk gyalog, biciklivel, elmagyarázom neki, hogy szólni kell, ha jön a pisi, mert elmentünk otthonról, és utcán nem szabad bepisilni. Megérti, mondja, hogy igen, és nem is pisil be. A kérdésem az lenne, vajon miért nem szól? Kérdezgetem, sose erőltetem rá, ha nem akarja. Mivel tudnám rávezetni, hogy szóljon? Nagyon sok mindent kipróbáltam már. Sajnos gyerekek nem igazán vannak a közelben, mindig velem van. Óvodába felvették, szeptemberben kezdi és várja is. Köszönöm a segítségét!

Kedves Niki!

Azon gondolkodom, vajon mi lehet az Ön aggodalma? Leírása alapján ugyanis gyermeke szobatisztasága teljesen rendben, természetes módon, szépen alakul, az életkorának tökéletesen megfelelően. Ingadozásokkal, persze, oda-vissza kisebb kilengésekkel - mint minden fejlődési folyamat... úgy tűnik, ez a helyzet most (talán az eddigieknél nagyobb mértékben) igényli az Ön anyai bölcsességét, türelmét. Azt a képességét, hogy szavak nélkül is megértse kisfiát, azt, hogy mi zajlik benne. De még ennél is lényegesebb: hogy elfogadja, hogy bízzon benne. Láthatóan a gyermek küzd ezzel a helyzettel, dolgozik rajta, gyönyörűen érleli. Tud-e abban bízni Ön, hogy teljesíti hamarosan ezt a fejlődési feladatát, és teljesen szobatisztává lesz? Illetve, hogy eljut odáig, hogy szóljon is - azaz, hogy ennek az összetett "feladat-csokornak" ezt a társas elemét is elsajátítja. Ha ez a bizalom megvan, fontos alapot fog adni a kicsinek a megerősödésben. Vajon csak ebben ilyen "szűkszavú", szemérmes, vagy más területen is kevésbé nyílik, kér segítséget?
A nyár önmagában is, de a (ráadásul várt, vágyott) óvoda igen nagy áttörést szokott hozni e téren az esetek túlnyomó többségében.

Kívánom, hogy az Önök esetében is így legyen!

Üdvözlettel

Simon Sarolta

Problémakör: 
Gyermek- és ifjúsági klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.