Jelenlegi hely

Mit adhat a terápia?

A pszichoterápia milyen hatással lesz rám, a személyiségemre? Mit adhat a hosszú, mély feltáró terápia? 

Kedves Adrien!

Fontos lenne tudni, miért jutott eszébe egy ilyen terápia, miért van szüksége rá? Általánosságban annyit mondhatok, hogy egy terápia semmi olyat nem változtat a személyiségén, ami ellenére lenne. A terápia kétszemélyes helyzet, mindkét résztvevő közreműködése szükséges. Akaratán kívül senkivel nem történik semmi egy ilyen folyamatban. Popper Péter mondta egyszer, hogy a pszichológus nem visz be új dolgokat a terápiás helyzetekbe, legfeljebb sorompókat húz fel, hogy a terápiában résztvevő megérthessen, átélhessen olyan dolgokat, amikhez eddig nem tudott hozzáférni. A mély, feltáró terápia általában hosszú időt vesz igénybe, akár több évig is tarthat, és a személyiség minden rétegét érintheti.

Általában érdemes a terapeutára bízni, hogy milyen módszert választ, egy ilyen kezelés nem egy körömlakk, aminek a színében mi dönthetünk. A terápián belüli történések természetesen csak az Ön beleegyezésével történhetnek. A terapeuta általában a probléma, a panaszok jellege alapján választ módszert. Emellett vannak „módszerspecifikus” szakemberek, akik egy bizonyos módszert használnak, de ebben az esetben meg tudják mondani, hogy a módszerük alkalmas-e a felmerült problémák kezelésére.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.