Jelenlegi hely

Mióta egyetemre jár, minden megváltozott

A barátnőmmel 3 éve vagyunk együtt, ő 22, én 28 éves vagyok. A kapcsolatunkban voltak hullámvölgyek, de mindig meg tudtuk oldani. A kapcsolatunk elején nagyon ragaszkodott hozzám, szinte már túlzottan, mindig együtt szeretett volna lenni, ha elváltunk, már szinte egyből írt, hogy beszélgessünk, segített minden feladatban vagy otthoni munkában, akkor is, ha nem kértem rá. Szexuális életünkre a rendszeres és jó szex volt a jellemző. Másfél évvel ezelőtt kezdte az egyetemet, ahova nem szeretett volna elmenni, mivel attól félt, hogy eltávolodunk egymástól. Megnyugtattam, hogy megoldunk minden problémát és támogattam, hogy kezdje el az egyetemet, szerencsére hallgatott rám. Az első szemeszter elején nagyon ragaszkodó volt, minden alkalommal kérte, hogy várjam a buszmegállóban, amikor hazaér, és legyünk minél többet együtt a hétvégén, majd a 3. hónapban hirtelen kevesebbet szeretett
volna találkozni, nem kellett már a buszmegállóban várnom rá, később találkoztunk. Nehéz volt elfogadni, de megértettem, hogy most más is bekerült az életébe, új barátok, feladatok stb. Nagyjából az első vizsgaidőszakban jött el az, amikor lecsökkent a szexuális vágya, kapcsolatunk során először elutasította az ilyen jellegű közeledésemet, nagyon furcsa volt átélni. Azt mondta, hogy sok a feladat, stressz és sok új dolog van az életében, valószínűleg ettől van, de nem tudja pontosan. Az elutasítások fokozatosan szaporodtak, most már ott tartunk, hogy havi 2-3 alkalommal van aktus, jelenleg már két hónapja nem volt semmi. A probléma nagyjából egy éve áll fenn. Ebből fakadóan gyakoriak a veszekedések, mivel nehezen tudom ezt az állapotot elfogadni, frusztrált vagyok. Többször próbáltam vele megbeszélni, de nem tud rá választ adni, hogy mi a konkrét oka, próbál tenni ellene, de nem megy neki. Nekem rossz kedvem van ettől a helyzettől, ő azt mondja, hogy azért is csökkent le a libidója, mivel rossz kedvem van, tehát egymás problémáit gerjesztjük. Rengetegszer próbáltam megbeszélni vele, próbáltam hagyni, időt adni, hogy megtalálja rá a választ, vagy javuljon a helyzet, de nem sikerült.
A probléma jelentkezésével egyidejűleg elkezdett dominálni a kapcsolatban, természetesnek veszi, hogy én igazodom hozzá. Azt a filmet nézzük, amit ő szeretne, azt csináljuk, amit ő szeretne, diploma után nekem kellene követnem őt, ahova a munkája viszi majd stb. A korábban megbeszélt tervek megváltoztak, házasság, gyermek kitolódtak nála, most már azt mondja, hogy 10 év múlva akar gyereket legkorábban. Most már van, hogy akkor sem segít, ha kérem rá.

Úgy érzem, hogy sokkal többet adok bele a kapcsolatba, mint ő és hogy nála jelenleg az iskola az első, én visszacsúsztam a sorban. Ő természetesen tagadja ezt. Amikor próbálok vele beszélni a problémákról, akkor rendszerint ideges lesz és úgy gondolja, hogy semmi sem jó nekem, amit csinál, pedig én csak szeretném megoldani a problémákat.
Többször eszembe jutott a szakítás gondolata, de minden probléma ellenére nagyon szeretem, és ő is azt mondja, hogy szeret engem, nem szeretne szakítani. Szeretném megoldani a gondokat, de nem tudom, hogy tudnám ezt elérni, ebben kérném a segítségét. (Bocsánat, ha kicsit csapongó voltam, de annyi minden jutott eszembe és annyi érzés kavarog bennem hirtelen.)

Kedves Kérdező!

Megváltozott életmódjuk megváltoztatta a kapcsolatukat, ez azért nehezebb Önnek, mert párja tele van új élményekkel, kapcsolatokkal. Talán nemcsak Ön, hanem párja is gondolt már a szakításra. Nem tudják megbeszélni gondjaikat, mert talán attól félnek, hogy ez mindenképpen szakításhoz vezethet.

Barátnője most egy magasabban képzett csoporthoz kezdett tartozni, kérdés, hogy ebben a körben van-e Önnek is helye? Nehéz dolguk van, hogy egyensúlyt teremtsenek kapcsolatukban, főleg akkor, he ezt csak Ön érzi problémának. Ebben a helyzetben a megbeszéléshez szakember segítségét javaslom. Párterápiás beszélgetések segítenének megtalálni mindazt az értéket kapcsolatukban, ami eddig is összetartotta Önöket, és felismerni azokat a tényezőket, melyek Önök közé állhatnak. Sok szakember dolgozik online, olyat is lehet találni, aki párokkal is foglalkozik. Szakembert a MIPSZI oldalain is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

 

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share