Jelenlegi hely

Mindig más a hibás…

Jó pár éve kezdődött már, de egyre rosszabb a helyzet. Férjem mind gyakrabban húzza fel magát pillanatok alatt, ilyenkor ordít velünk. Türelmetlen, senkire nem tud várni, örökké sürget. Sajnos már az utcán sem mindig tud rendesen kommunikálni, sokszor kötekedik velem mások hallatára. Eljutottunk oda, hogy megszorított, mert
nem az történt, amit ő akart. A szeme villámokat szórt, megijedtem. Nem látja be, ha nincs igaza, akkor sem, ha többen is mondjuk neki. Próbáltam már rámutatni, hogy ez betegség lehet, de ő nem így gondolja. Mindig más a hibás. Mit lehet ilyen esetben tenni? Nem akar szakemberhez fordulni. Egyre nehezebben viseljük a gyerekekkel (ők már felnőttek). Egyébként nem mindig szörnyeteg, akkor nincs probléma, de ezek a kitörések megkeserítik a kapcsolatunkat.

Kedves Asszonyom!

Valóban lehetséges, hogy férje problémáját valamilyen betegség okozza. Emellett az is lehet, hogy sok olyan dolog érte mostanában, amit nehezen tud elfogadni. Ilyen lehet például az öregedés, vagy az ettől való félelem. Okozhatja ezeket az érzéseket az is, hogy a gyerekek felnőtté válásával egy fontos szerep másodlagossá vált, hiszen apaként már alig van dolga. Romolhat a munkahelyi helyzete is, akár korai nyugdíjazás miatt is érezheti magát feleslegesnek. Szembesülhet azzal, hogy készségei korlátozottabbak, mint korábban, nem olyan erős, gyors, lassabban gondolkozik, cselekszik, elfelejt dolgokat stb.

Férji szerepében is változások állhattak be. A gyerekek kirepülésével megváltozhat egy pár élete. Több időt tölthetnek együtt, de nem biztos, hogy tudnak ezzel mit kezdeni. Kapcsolataik beszűkülhettek, és ettől nehezebb lehet egymást elviselni.

Talán, ha nem a férjét próbálná betegnek tekinteni, hanem úgy gondolkozna, hogy valami baj van Önökkel, akkor ő is könnyebben elfogadná, hogy külső segítségre van szükségük. És persze még lehet is ebben valami, hiszen az Ön élete ugyanúgy megváltozott, és lehet, hogy azért ilyen feltűnő a férje indulatossága, mert többet vannak együtt. Az utóbbi hónapok összezártsága sem lehetett könnyű egyiküknek sem.

Az indulatkezelés nehézségei összefügghetnek alkoholproblémákkal, esetleg valamilyen, eddig fel nem tárt testi betegséggel (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség). Ezzel kapcsolatban kérhetik a háziorvos segítségét. Érdemes lenne tehát inkább együtt keresniük a segítséget, és párterápiához keresni pszichológust. Itt nem firtatják majd, hogy ki a hibás, ki mit csinált rosszul, hanem megerősítik azokat a szálakat, amik még megvannak Önök között, és így segítenek kikerülni az érzelmi nehézségekből.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.