Jelenlegi hely

Mindig a legrosszabbat képzelem el

Én attól félek mindig, amikor van valami betegségem, hogy daganat okozza és meg fogok halni. 2 éve kezdődött, mióta refluxos lettem és mindenféle tüneteim voltak. A torkom a savtól piros volt hónapokig, kutakodtam interneten, gégerák. Hasam, emésztésem nem jó, gyomorrák. Most a derekammal vannak panaszok, gerincdaganat. Korábban egy fogászati kezelés után a nyakamon lett egy kis duzzanat, nyirokcsomó-daganat/limfoma. Tehát lenyegében hihetetlenül negatív lettem, mindig a legrosszabbat képzelem el. Szóval ezek nem rohamok. 32 éves férfi vagyok egyébként. Mit javasolna, miért van ez, van ennek valami neve, megváltoztathatom ezt a gondolkodást? Anélkül, hogy mindig rohannék vizsgálatra emiatt, hogy lássam, negatív, és minden rendben. Már azt is el tudom képzelni, hogy szomatizálok és a fájdalmat is ezért érzem, és lelki szinten megoldandó a dolog.

Kedves Uram!

A betegségektől, konkrétan a daganatos betegségektől való félelem egy lelki történés, valamiért veszélyben érzi, nagyon félti magát. Biztosan könnyebb lenne megérteni a jelenséget, ha tudnánk, hogyan kezdődött mindez. Előfordult-e a családjában hasonló? Milyen az élete a betegségek/tünetek/félelmek árnyékában? El tudott-e indulni a felnőtt élet felé? Talán nagyon féltették a szülei, és ebből az az érzés alakul ki, hogy a világ veszélyes, a betegségek itt leselkednek ránk, elsősorban a daganatok kiszámíthatatlanok. Nehezítheti az életét a pandémia, melyet nehéz tetten érni és bárhol támadhat. Bár lehet ez egy gyógymód is az Ön számára. A II. Világháborúban figyelték meg, hogy sok olyan fiatal katona, aki hasonló panaszoktól szenvedett, a világháború kihívásai között kigyógyult saját félelmeiből. Talán érdemes erre koncentrálnia, itt egy olyan betegségről van szó, mely ellen állandó odafigyeléssel védekezhetünk. Ha nem javul az állapota, akkor forduljon pszichológushoz, aki segít megkeresni a félelmek gyökerét, és megtanítja, hogyan dolgozzon ezekkel. Szakembert a Mipszi oldalon is találhat.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.