Jelenlegi hely

Mindig keresztet rajzol

Kisfiam öt és fél éves. Szinte már amióta elkezdett rajzolgatni, folyamatosan keresztek jelennek meg a rajzain. Az óvodában tojást gyurmáztak húsvétra, feldíszítették - az én kisfiam kereszttel díszítette fel. Persze megdicsértem, milyen szép, de amikor rákérdeztem, miért kereszt, csak annyit mondott: mert. Szinte minden lapján megjelenik a kereszt... mintha temető-hangulata lenne. Hiaba rajzolgatunk autót, fát, napocskát, valamikor ott is keresztet rajzol, és az egyik részbe a napot, a másikba az autót rajzolja. Jó házasságban élünk, nem tudom, ezért aggódnunk kellene-e vagy sem? Köszönöm válaszát!

Kedves Anyuka!

Szerintem érdemes lenne kicsit körbekérdezgetni a kisfiát, számára mit is jelentenek a kereszt-motívumok a rajzain. Lehet, hogy ezek az ő számára is keresztény értelemben vett keresztek, de az is lehet, hogy egyszerűen csak olyan vizuális formák, melyek tetszenek neki. Gyerekek sokszor használnak akár térelválasztóként is hasonló formát, mellyel különválasztják a rajz egyes részeit.

Látatlanban óvatos lennék bármiféle rajz-értelmezéssel, hasznos volna ismerni családjuk világnézeti beágyazottságát (jelent-e kisfia számára egyáltalán bármit egy kereszt); kisfia rajzkészségét (jelentéssel bíró részletekben gazdag rajzon más a jelentősége egy-egy motívumnak, mint egy rajzfejlődés korai szakaszában levő rajzon); fia személyiségét (érzékel-e olyan szorongásjegyeket, melyek megalapozzák az Ön aggodalmát a rajzon szereplő keresztekkel kapcsolatban). Ha fia egyébként jól érzi magát a bőrében, életkorának megfelelően fejlődik, jól működik társas helyzetekben, és kihívásként fogja fel az öt és fél évesektől elvárható teljesítményhelyzeteket, akkor pusztán a keresztek miatt nem izgulnék. Ha viszont más tényezők is hozzájárulnak aggodalmához, akkor javasolnám, hogy beszélje át a felmerülő kérdéseket az óvodapszichológussal.

Üdvözlettel – Kiss Kinga

 

Problémakör: 
gyermek- és serdülő klinikai szakpszichológus
pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.