Jelenlegi hely

Melyik oviba menjen?

Nagyobbik fiam szeptemberben kezdi az óvodát. Több ovi is szóba került: a lakhelyünk szerinti körzetes és a párom munkahelye szerinti közeli óvoda. Ha a lakhelyünk szerinti óvodába visszük, az első évben könnyen tudnám én hozni-vinni, mert a kisebbik fiammal itthon vagyok. Viszont ha visszamegyek dolgozni, és ő marad ebben az oviban, elég korán kellene "beadnunk" és esetenként sokáig maradna. Kérdésem, milyen nehézséget/törést okozna fiamnak, ha egy évet járna ide a helyi oviba, és utána átíratnánk a munkahelyünkhöz
közelibe? Vagy mennyire lenne számára gond, ha maradna végig itt, de hosszabb időt lenne napi szinten óvodában?

Kedves Gabi!

A gyerekeknek – alapesetben – a legjobb a stabilitás, az állandóság. Természetesen jobb, ha nem kell változtatnia. Más szempontok is fontosak lehetnek, az óvoda működése, felszereltsége, az óvodapedagógusok odafigyelése, tudása, az ovi szellemisége, az ellátás minősége. Ha most az a legpraktikusabb, hogy a közeli oviba járjon, akkor van egy év, hogy kiderüljön, hogy érzi magát a gyerek, beilleszkedik-e.  1 év után kell csak dönteniük, amikor más, most nem érzékelhető szempontok is megjelenhetnek.  Az akkori döntésbe már bevonhatják a gyereket is, lehet, hogy ha beválik az ovi, akkor nem lesz számára traumatikus, hogy tovább maradjon. A helyi ovi előnye a későbbiekben is megmutatkozik (pl. ha az egyik gyerek beteg, akkor könnyebben megoldható az elvitel a közeli oviba, vagy az iskolába kerülve azokkal a gyerekekkel járhat együtt, akiket már ismer az oviból, a helyi ovistársak a helyi közösség részei, így a gyerek maga is hamar a közösség részévé válhat).

A munkahelyi ovik nagy előnye, hogy általában alacsonyabb a létszám, jobban megfizetik a pedagógusokat, jobb az ellátás, az esetek nagy részében jobb a minőség minden területen. Annak is megvan a varázsa, ha a kisgyerek az apukájával megy oviba, az utazás ideje közös kaland, van valami program, ami kettőjükre tartozik. A váltás nem traumatikus, ha jól előkészítik, meghallgatják a gyerek véleményét is, és figyelembe veszik a szempontjait.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share