Jelenlegi hely

Lehet, hogy szexet látott a gyerek?

A problémám kicsit összetett. A párommal külön vagyunk lassan egy éve, van egy 5 éves kislányunk. Most lett barátnője az apukának, amikor először találkozott a lányom a nővel, együtt is aludtak hárman egy ágyban. Azóta nagyon rosszul alszik éjszaka, elaltatom meseolvasással, mint előtte, zaklatottnak tűnik, de beszélni nem beszél róla. 10 percet sem alszik a szobájában és csak megáll az ajtóban és néz. A kérdésem lenne, hogy mi okozhatja ezt a problémát, ha esetleg láthatott olyat a gyerek (szexre gondolok), amit nem tud hova tenni és nem mer beszélni róla.

Kedves B!

Valószínűnek tartom, hogy kislányukra az apával és a párjával való találkozás volt hatással, de nem feltétlenül egy olyan eseményen való jelenlét, ami a felnőttek együttléte lett volna. Sokkal valószínűbb, hogy a találkozás volt korai vagy intenzív. Nem tudom, hogy korábban hallott-e már a barátnőről, találkoztak-e bármilyen formában korábban, vagy mennyire volt előkészítve ez a találkozás. De ha ez egy első találkozás volt, akkor egy idegennel aludt egy ágyban szinte, és közben más konfliktusokat is megél (az élethelyzetből adódóan), amikkel szembe kellett néznie: az Önök kapcsolatának a vége, és az újraegyesülés reményének elvesztése, illetve az apa teljes figyelméért történő harca az új női szereplővel. Érdemes lehet kicsit lassítani, és a kislány igényeihez igazítani a találkozást, tudatosabban időzíteni, fokozatosan mélyíteni a kapcsolatot. Ehhez nyilván az apával kell egyeztetni, vele egyezségre jutni, hogy mi lehet a módja ennek az átmenetnek, ami neki is és a kislányuknak is elfogadható. De ha biztonságban érzi magát az apja mellett, és a barátnővel is pozitív élményeket gyűjt, akkor ez egy rövid átmeneti időszak lehet, és nyugodtan, könnyen tudja majd a találkozásokat venni. Csak meg kell várni, elő kell teremteni a biztonságos, alkalmas időt. 

Üdvözlettel

Standovár Sára

Problémakör: 
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.