Jelenlegi hely

lehet-e egy gyermek rögeszmés gyűlölet tárgya?

Párommal 3 éve vagyunk együtt, van egy 9 éves lányom és egy közös egyéves fiunk. A problémám kissé összetett. A párom napi szinten szidalmaz engem és a lányomat, a kislányt hülyétöl kezdve kurváig elhordja mindennek, mert nagyszájú és
mondjuk közbeszól, amikor a felnőttek beszélgetnek. Ezt én nem hagyom szó nélkül, így amikor ittas állapotban van, mert állitása szerint a lányom miatt iszik, van hogy üt is. A minap alkoholosan volt a párom vásárolni és bevizelt! A kérdéseim: lehet-e egy gyermek, akit megvédenek a jogtalan büntetésektől, rögeszmés gyűlölet tárgya? Lehet 38 évesen idegi alapon bevizelni vagy inkább az alkohol az oka? Valamint, kezelésre kötelezhető-e? A válást és egyéb lépéseket már megtettem termeszetesen gyermekeim védelmében!

Kedves Asszonyom!

Próbálom a kérdései hátterében meglátni, hogy valójában mire kíváncsi ebben az elképzelhetetlenül nehéz helyzetben. Az első kérdésére a választ a mindennapok azt hiszem sajnos meg is adják. Nagyon kevés információm van az Önök helyzetéről, de úgy látszik, a párja a bántalmazás minden formáját elköveti Önök ellen, így valóban az a legfontosabb, hogy biztonságban legyenek!!!

A (volt) párja alkoholizmusával kapcsolatban csak annyit írnék, hogy a hosszan tartó alkoholfogyasztás jelentős személyiségtorzító hatással bír, de nem lehet figyelmen kívül hagyni az adott illető korábbi személyiségét sem. Az, hogy mennyi gyűlölet van benne, hogy lehet az, hogy ezt egy kilencéves kislányon tölti ki, sok mindentől függhet. Emellett az alkohol a testre is jelentős hatást gyakorol, mind rövid, mind hosszú távon. Valóban, az is előfordul, hogy valaki ittas állapotban bevizel.

Harmadik kérdésével kapcsolatban inkább az Önök helyzetét közelíteném meg. Amennyiben ön- és/vagy közveszélyesen viselkedik a párja, hívja a mentőket és a rendőrséget is. Ilyen esetben valamennyi időre bent tarthatják kezelésen, vagy legalábbis addig, amíg kitisztul az állapota. De az sajnos majdnem minden esetben mondhatjuk, hogy ha ő maga nem akar megváltozni, gyógyulni, akkor akármilyen hosszú kényszergyógykezelés sem változtat rajta.

A legfontosabb azonban, hogy Önök biztonságban legyenek!

Üdvözlettel,

Kovács Réka

Problémakör: 
pszichológus
Share

Kérdezek a szakértőtől

Nevet vagy nicknevet adjon meg. Amennyiben engedélyezi, meg fog jelenni a weboldalon.
A weboldalon nem jelenik meg, közvetlenül erre a címre fog választ kapni a kérdésére.
Itt tegye fel a kérdését!
Ezzel tudomásul veszi, hogy kérdése és az arra adott válasz szerkesztett formában megjelenik a weboldalunkon, illetve megjelenhet Mindennapi Pszichológia magazinban is.