Jelenlegi hely

Lányunk a lányokhoz vonzódik

16 éves leànyunk pár napja közölte, hogy a leányok iránt vonzódik, és most van egy komolyabb, akivel már le is "feküdt". Engedjük? Pszichológust keressünk?

Kedves Édesanya!

Azt hiszem, hogy felesleges pszichológushoz vinnie a lányát. Ha így tesz, el is veszítheti őt. Ha szeretné megőrizni a kapcsolatukat, akkor fogadja el azt, ami történt. Lehetséges, hogy a lánya szexuális fejlődésében hosszú története van ennek a választásnak, lehet, hogy már régóta észrevette, hogy más, de eddig nem tudta, nem merte felvállalni. Ebben az esetben egy kialakult identitásról van szó, mely nem fog megváltozni. Lehet, hogy ez a vonzalom hirtelen alakult ki, esetleg egy csábítás,  és/vagy egy csalódás hatására. Ebben az esetben sem segít, ha megpróbál beavatkozni. Lehet persze egy szeszély, kíváncsiság, próbálkozás is, de egyik esetben sem segít, ha megpróbál beleszólni. Lehet az érdeklődés „vegyes” is, most a lányok iránt, de néha esetleg fiúk iránt is.

A homoszexualitás kialakulásának eredete ma még nem tisztázott, de terápiával, átneveléssel, önfegyelemmel, tiltással nem változtatható meg. Arra biztosan számíthat, hogy lánya élete nem lesz könnyű, még akkor sem, ha nem a titkolózást, hanem a felvállalást választotta. Sok ellenállással, előítélettel, gyűlölettel kell majd megküzdenie, amiben minden szülői segítségre, elfogadásra szüksége lesz. Nagy bizalom a lánya részéről, hogy beavatta titkába - ha elfogadja őt olyannak, amilyen, akkor biztosan megmarad a kapcsolatuk és nem veszítik el egymást.

üdvözlettel

bárdos kata

Problémakör: 
Gyermek klinikai szakpszichológus
Share